HP avslutar samarbete med 3D Center

Trots det brutna samarbetet med HP ser 3D Centers vd Ulf Qviberg ljust på framtiden: “Vi sitter i en guldsits och har samlat på oss en enorm kunskap under åren”, säger han.

3D Center i Västervik har varit återförsäljare av HP:s Jet Fusion-system i flera år. Nu går de två företagen skilda vägar efter att de inte lyckats komma överens om vissa delar i samarbetsavtalet. Under februari stoppades leveranserna av utrustning och förbrukningsvaror.

3D Center har varit återförsäljare av industriella 3d-skrivare i tio år och jobbat med HP de senaste fyra åren. Enligt företaget har de varit HP:s största återförsäljare av HP Jet Fusion i Sverige och har stått för över 70 procent av installationerna av 3d-produktionssystemen i landet.

Beslutet att bryta samarbetet väcker både förvåning och besvikelse, säger företagets vd Ulf Qviberg. Parterna har försökt få till en dialog för att hitta en lösning, men utan framgång.

– Vi har inte fått några svar eller någon officiell anledning till varför HP avslutar samarbetet, säger Ulf Qviberg.

“Tar över det vi har byggt upp”

En stötesten har varit att HP velat göra direktaffärer med en av 3D Centers storkunder, enligt Ulf Qviberg.

– Vi känner oss rent ut sagt utnyttjade. Vi har jobbat hårt och byggt upp en bra kundstock under tio års tid. Nu vill HP ”ta över” det vi har byggt upp – ren stöld om ni frågar mig.

Han beklagar om kunderna drabbats av förseningar eller avstannande av material på grund av konflikten. 3D Center kommer kontakta alla kunder för dialog kring vidare lösning.

Fokusera på tjänster inom additiv tillverkning

Trots det brutna samarbetet ser 3D Center hoppfullt på framtiden. Företaget har flera ben att stå på och kommer nu att lägga fokus på övriga affärsområden. Bland annat har man ett samarbete med AM Printservice om utskrifter för MJF och SLS, både lokalt och online. Förra året startade 3D Center även AM Efficiency, en egenutvecklad “postprocessing”-utrustning för MJF och SLS. Dessutom tillhandahåller företaget tjänster som produktutveckling och oberoende investeringskonsult inom AM.

– Vi sitter i en guldsits och har samlat på oss en enorm kunskap under åren. Vi har varit återförsäljare för flera olika varumärken, men vi kommer inte ta på oss någon ytterligare återförsäljarroll. Vi kommer snarare fokusera på att erbjuda tjänster som till exempel investeringskonsult. Det finns många företag som inte insett vad som är möjligt med additiv tillverkning, säger Ulf Qviberg.

“Tydliga avtal om partnerskapet”

3dp sökte utan framgång HP för en uttalande innan artikeln publicerades. HP har via sin kommunikationspartner i efterhand lämnat följande kommentar, översatt från engelska:

“HP har tydliga avtal med sina partners när det gäller villkoren för partnerskapet, inklusive vad som kan påverka fortsättningen av det. Vi kommer att hålla kundens affärskontinuitet i fokus och hjälpa kunderna via andra certifierade partners. Tillbehör finns tillgängliga hos vår distributör. Det är inte upp till HP att kommentera varför 3D Center inte har fått leveranser.”

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: