J5 DentaJet ska effektivisera för dentallabben

Stratasys J5 DentaJet kräver bara en golvyta på 0,43 kvadratmeter. Foto: Stratasys

Det finns ett ökande behov av 3d-printade detaljer inom tandvården. Därför lanserar Stratasys nu 3d-skrivaren J5 DentaJet som ska effektivisera dentallabben runtom i världen.

Enligt Stratasys har användning av 3d-printing för att ta fram dental- och tandregleringsdetaljer ökat de senaste åren, men processen har inneburit att det gått åt allt för mycket resurser i form av tid och manuellt arbete. Det ska det bli ändring på, säger Osnat Philipp, Healthcare Vice President på Stratasys:

– J5 DentaJet utvecklar en fullständig digital omvandling av tandmodellering med den kraftfulla kombinationen av automatisering och noggrannhet. Systemet körs i stort sett obevakat, och du kan till och med producera en byggbricka med en mängd olika modeller med flera olika material. Det är ett produktivitetsmonster, säger han i ett pressmeddelande.

Detaljer som skrivits ut med J5 DentaJet. Foto: Stratasys

Flera olika material

Företaget lovar att skrivaren kan producera komponenter åtminstone fem gånger så snabbt som konkurrenterna. Det är dessutom den enda multi-material-3d-skrivaren och den kan hantera upp till fem material åt gången, inklusive stödmaterial. Detta är fördelaktigt för dentallabb som ofta måste använda flera material för att göra till exempel proteser eller implantat.

Det är även möjligt att skriva ut realistiska modeller med en precision på 18,75 mikron, eller mindre än hälften av bredden av ett människohår. J5 DentaJet riktar sig till kunder som behöver producera stora volymer av realistiska och mycket exakta modeller. Stratasys släpper i samband med lanseringen av skrivaren även ett antal resin som är skräddarsydda för tandvårdsindustrin.

Protech är återförsäljare för Stratasys produkter i Sverige.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: