Investerar i atomatiseringsenhet för pulverstål

Dilip Chandrasekaran, FoU-chef på Kanthal, och Jesper Vang, forskningsledare, Swerim. Foto: Pressbild

Swerim och Kantahl investerar tillsammans i en ultramodern atomatiseringsenhet. Denna ska bidra till att Sverige kan behålla sin världsledande position inom pulverstål, bland annat när det gäller additiv tillverkning.

Investeringen omfattar totalt 20 miljoner kronor och är ett direkt resultat av en ökad efterfrågan på forskningsmöjligheter kring material och processutveckling inom additiv tillverkning (AM) och pulvermetallurgi (PM), skriver Swerim i ett pressmeddelande. Metallforskningsinstitutet Swerim har 60 års erfarenhet av pulverforskning och Kanthal, som är en del av industrikoncernen Sandvik, är en världsledande tillverkare av industriella värmelösningar och högtemperaturmaterial baserat på pulvermetallurgi.

“Skräddarsydd materialutveckling”

Den nya utrustningen är designad för forskning och utveckling av både material och själva atomatiseringsprocessen inom pulvermetallurgiområdet. Den gör det möjligt att atomisera pulvercharger upp till cirka 85 kilo, både för additiv tillverkning och för HIP-applikationer (Hot Isostatic Pressing). Utrustningen kommer att ha en hög material- och processflexibilitet, vilket skapar stora möjligheter vid utveckling av material och processer inom både additiv tillverkning och pulvermetallurgi.

– Investeringen innebär unika möjligheter till skräddarsydd materialutveckling inom additiv tillverkning och att vi snabbare kan få ut nya material på marknaden, säger Dilip Chandrasekaran, FoU-chef på Kanthal.

Tar del av varandras spetskompetenser

Den gemensamma investeringen i utrustningen innebär ett samarbete där Kanthal får ta del av Swerims spetskompetens inom pulvermetallurgi, additiv tillverkning av metaller, avancerad strukturanalys, provning och modellering. Samtidigt får Swerim möjlighet att ytterligare bygga kompetens inom dessa områden.

– Det är fantastiskt att Swerim tillsammans med Kanthal investerar i en state-of-the-art atomiseringsenhet. Samarbetet har möjliggjort en unik plattform för FoU-aktiviteter inom legerings- och pulverutveckling för hela Sverige, säger Jesper Vang, forskningsledare inom additiv tillverkning och pulvermetallurgi vid Swerim.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: