Cellink släpper nästa generations bioskrivare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 mars 2021
Skrivarserien består av två modeller; BIO MDX och BIO MDX+. Foto: Pressbild

Bioskrivartillverkaren Cellink släpper nu nya serien BIO MDX. Enligt bolaget är detta nästa generations bioskrivare som är utformade för biofabricering med hög kapacitet och precisionsbaserad 3d-printing för biomedicinsk tillverkning, vilket omfattar biokompatibla medicintekniska produkter.

Bioprinting har på senare år blivit en vedertagen metod för forskare inom vävnadsteknik, cellkultivering och regenerativ medicin. Detta har lett till ett ökat behov av förbättrade tillverkningsmetoder inom automation, precision och reproducerbarhet. Skrivarserien är resultatet av mer än 25 års forskning och utveckling på området och består av två modeller, BIO MDX och BIO MDX+, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

”Stort behov av förbättrad teknik”

Våren 2020 köpte Cellink upp företaget Scienion och de nya skrivarna är utrustade med teknik från Scienions matrisdispenser. Det är de första produkterna som förenar koncernens produktlinjer. Med upp till sex printhuvuden, nano- och picoliter dispenseringskanaler samt sömlös robotintegration har skrivarna designats för att möta kraven som ställs på den avancerade cellbaserade forskningen.

– Genom att nyttja synergier i koncernen utgör lanseringen ett viktigt steg mot att utveckla system och lösningar som för Cellink närmare patienten och skapar framtidens medicin. Biomedicinsk tillverkning är i stort behov av förbättrad teknik, och BIO MDX-serien tillför just detta, säger Héctor Martínez, utvecklingsansvarig på Cellink.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF