Cellink släpper nästa generations bioskrivare

Skrivarserien består av två modeller; BIO MDX och BIO MDX+. Foto: Pressbild

Bioskrivartillverkaren Cellink släpper nu nya serien BIO MDX. Enligt bolaget är detta nästa generations bioskrivare som är utformade för biofabricering med hög kapacitet och precisionsbaserad 3d-printing för biomedicinsk tillverkning, vilket omfattar biokompatibla medicintekniska produkter.

Bioprinting har på senare år blivit en vedertagen metod för forskare inom vävnadsteknik, cellkultivering och regenerativ medicin. Detta har lett till ett ökat behov av förbättrade tillverkningsmetoder inom automation, precision och reproducerbarhet. Skrivarserien är resultatet av mer än 25 års forskning och utveckling på området och består av två modeller, BIO MDX och BIO MDX+, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

“Stort behov av förbättrad teknik”

Våren 2020 köpte Cellink upp företaget Scienion och de nya skrivarna är utrustade med teknik från Scienions matrisdispenser. Det är de första produkterna som förenar koncernens produktlinjer. Med upp till sex printhuvuden, nano- och picoliter dispenseringskanaler samt sömlös robotintegration har skrivarna designats för att möta kraven som ställs på den avancerade cellbaserade forskningen.

– Genom att nyttja synergier i koncernen utgör lanseringen ett viktigt steg mot att utveckla system och lösningar som för Cellink närmare patienten och skapar framtidens medicin. Biomedicinsk tillverkning är i stort behov av förbättrad teknik, och BIO MDX-serien tillför just detta, säger Héctor Martínez, utvecklingsansvarig på Cellink.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: