Cellink släpper nästa generations bioskrivare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 mars 2021
Skrivarserien består av två modeller; BIO MDX och BIO MDX+. Foto: Pressbild

Bioskrivartillverkaren Cellink släpper nu nya serien BIO MDX. Enligt bolaget är detta nästa generations bioskrivare som är utformade för biofabricering med hög kapacitet och precisionsbaserad 3d-printing för biomedicinsk tillverkning, vilket omfattar biokompatibla medicintekniska produkter.

Bioprinting har på senare år blivit en vedertagen metod för forskare inom vävnadsteknik, cellkultivering och regenerativ medicin. Detta har lett till ett ökat behov av förbättrade tillverkningsmetoder inom automation, precision och reproducerbarhet. Skrivarserien är resultatet av mer än 25 års forskning och utveckling på området och består av två modeller, BIO MDX och BIO MDX+, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

”Stort behov av förbättrad teknik”

Våren 2020 köpte Cellink upp företaget Scienion och de nya skrivarna är utrustade med teknik från Scienions matrisdispenser. Det är de första produkterna som förenar koncernens produktlinjer. Med upp till sex printhuvuden, nano- och picoliter dispenseringskanaler samt sömlös robotintegration har skrivarna designats för att möta kraven som ställs på den avancerade cellbaserade forskningen.

– Genom att nyttja synergier i koncernen utgör lanseringen ett viktigt steg mot att utveckla system och lösningar som för Cellink närmare patienten och skapar framtidens medicin. Biomedicinsk tillverkning är i stort behov av förbättrad teknik, och BIO MDX-serien tillför just detta, säger Héctor Martínez, utvecklingsansvarig på Cellink.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1