3d-printat munstycke för duschrädda vovvar

Det 3d-printade duschmunstycket “klappar” hunden ren. Foto: Pressbild

Många hundar avskyr att duscha och det kan vara en ganska stressig upplevelse att få sin fyrfota vän tvättad. Den tyska kran- och duschspecialisten Hansgrohe Innolab har tillsammans med EOS tagit fram ett 3d-printat munstycke som, enligt tillverkaren, ska “klappa” vovven ren på ett skonsamt sätt.

Idén till duschmunstycket, som kallas Furly, föddes ur två utmaningar; att förbättra relationen mellan hund och ägare, och att lyckas ta fram en produkt från koncept till serieproduktion med minimal tid och kostnad. Produkten skulle både vara högkvalitativ och lönsam, samt kunna säljas direkt, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Tillverkades i en EOS-skrivare

För att ta fram Furly användes additiv tillverkning, först för att skapa en prototyp. Den första serien av 5 000 duschmunstycken tillverkades i en EOS P396 3d-skrivare. Munstyckena testades och justerades efterhand. Den slutliga designen innebär att användaren kan byta mellan olika duschstrålar genom ett knapptryck. Det går även att pausa vattenflödet när man släpper munstycket, vilket gör det möjligt att använda det med bara en hand.

Under arbetets gång stötte teamet på en stor utmaning. Eftersom munstycket är kopplat till dricksvatten krävs ett särskilt tillstånd. Ett tillstånd som aldrig getts till 3d-printade produkter förut, varken i Europa eller i USA. Det pulverbaserade plastmaterialet som används i munstycket har godkänts och produkten finns nu på marknaden.

Togs fram på mindre än ett halvår

Tack vare användningen av 3d-printing tog det mindre än sex månader från idé och design till färdig produkt.

– Att göra så många snabba tester och kostnadseffektivt optimera var bara möjligt tack vare additiv tillverkning. Traditionell formsprutning hade blivit alldeles för dyrt, säger Jochen Armbruster, Head of CA-Tools and Prototyping på Hansgrohe Group, och fortsätter:

– Furly-teamet lyckades lansera en produkt efter väldigt kort tid och direkt testa hur den togs emot. Allt för en mycket liten investering.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: