Samlar expertis för att främja digitalisering av industrin

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 mars 2021
Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap och projektledare för AT-LAB vid Karlstads universitet. Foto: Pressbild

Karlstads universitet har bildat ett centrum för digitalisering av industrin, DAMI4.0. Där ingår bland annat AT-LAB, universitets laboratorium för additiv tillverkning. Syftet med samarbetet är att kunna möta branschens efterfrågan på ny teknik.

Centrumbildningen DAMI4.0, eller Digital Adaptive Manufacturing for Industry 4.0, ska inte bara främja forskningen vid Karlstads universitet utan även verka för industrins utveckling regionalt – och på sikt även nationellt. Målet med industri 4.0, även kallat den fjärde industriella revolutionen, är bland annat att ställa om till en mer hållbar produktion och bygga bort mänskliga felfaktorer.

– Digitaliseringen av industrin är en het fråga, konstaterar Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap och projektledare för AT-LAB.

DAMI4.0 bildades vid årsskiftet och fortsätter med nya samarbeten under 2021. Hittills ingår tre grupperingar i centrumbildningen. Förutom AT-LAB är även Karlstad Lean Factory vid ämnet maskin- och materialteknik och datavetenskap med digitalisering, maskininlärning, Cloudpart samt Internet of Things (IoT) med i samarbetet. Genom att samla kompetenser från flera olika discipliner ska det underlätta för industrin att lösa problem och se möjligheterna med digitalisering.

– Från universitetets sida handlar det även om att utveckla kurser och program för blivande studenter, så att de är rustade för det som krävs inom framtidens industri, säger Pavel Krakhmalev.

Mötesplats mellan akademi och företag

AT-LAB startade 2017 som en mötesplats mellan akademin och företagen i norra Mellansverige, där företagen kan utveckla kunskap, produkter och tjänster i samverkan med universitetet. DAMI4.0 är en fortsättning på det.

– Vi på AT-LAB har bakgrund inom materialteknik och vi fokuserar vårt intresse för additiv tillverkning på förhållandet mellan mikrostrukturer och egenskaper i olika material. Det handlar mycket om materialfrågor och slutkvaliteten på de 3d-printade delarna. Vi ser på AM som en del av en värdekedja som skapar mervärde för processindustrin.

Det handlar bland annat om arbete med digitalisering genom 3d-printing med fokus på processövervakning för kvalitetsbedömning. Inom ramen för DAMI4.0 görs detta i samarbete med institutionen för datavetenskap.

– Tanken är att utveckla en digitaliserad additiv tillverkningsmiljö, genom att använda maskininlärning och AI för dataanalyser vars resultat bland annat kan avslöja materialdefekter och andra materialtekniska aspekter.

Samarbeten med flera olika företag

Additiv tillverkning är en het fråga i världen och i Sverige och det är många företag som använder denne teknik i produktionen. AT-LAB har i dag flera samarbeten med företag i Sverige som använder 3d-printing, till exempel med Siemens i Finspång. Ett annat exempel är Uddeholm, i norra Värmland, som producerar stål och tillverkar pulver för 3d-printade verktyg.

Fakta: DAMI4.0 

DAMI4.0 är en forsknings- och innovationsmiljö vid Karlstads universitet som bedriver forskning om digitalisering inom adaptivt tillverkning för Industri 4.0 samt vidareutvecklar tekniker för Industri 4.0 och avancerad tillverkning för att möta industriella krav.

Företag kan använda centret som en testmiljö för sina egna projekt eller för gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt. DAMI4.0 kommer att visa hur cyberfysiska system kan implementeras i framtida tillverkning för att utveckla anpassningsbara tillverkningsprocesser.

Källa: Karlstads universitet

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC