Samlar expertis för att främja digitalisering av industrin

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 mars 2021
Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap och projektledare för AT-LAB vid Karlstads universitet. Foto: Pressbild

Karlstads universitet har bildat ett centrum för digitalisering av industrin, DAMI4.0. Där ingår bland annat AT-LAB, universitets laboratorium för additiv tillverkning. Syftet med samarbetet är att kunna möta branschens efterfrågan på ny teknik.

Centrumbildningen DAMI4.0, eller Digital Adaptive Manufacturing for Industry 4.0, ska inte bara främja forskningen vid Karlstads universitet utan även verka för industrins utveckling regionalt – och på sikt även nationellt. Målet med industri 4.0, även kallat den fjärde industriella revolutionen, är bland annat att ställa om till en mer hållbar produktion och bygga bort mänskliga felfaktorer.

– Digitaliseringen av industrin är en het fråga, konstaterar Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap och projektledare för AT-LAB.

DAMI4.0 bildades vid årsskiftet och fortsätter med nya samarbeten under 2021. Hittills ingår tre grupperingar i centrumbildningen. Förutom AT-LAB är även Karlstad Lean Factory vid ämnet maskin- och materialteknik och datavetenskap med digitalisering, maskininlärning, Cloudpart samt Internet of Things (IoT) med i samarbetet. Genom att samla kompetenser från flera olika discipliner ska det underlätta för industrin att lösa problem och se möjligheterna med digitalisering.

– Från universitetets sida handlar det även om att utveckla kurser och program för blivande studenter, så att de är rustade för det som krävs inom framtidens industri, säger Pavel Krakhmalev.

Mötesplats mellan akademi och företag

AT-LAB startade 2017 som en mötesplats mellan akademin och företagen i norra Mellansverige, där företagen kan utveckla kunskap, produkter och tjänster i samverkan med universitetet. DAMI4.0 är en fortsättning på det.

– Vi på AT-LAB har bakgrund inom materialteknik och vi fokuserar vårt intresse för additiv tillverkning på förhållandet mellan mikrostrukturer och egenskaper i olika material. Det handlar mycket om materialfrågor och slutkvaliteten på de 3d-printade delarna. Vi ser på AM som en del av en värdekedja som skapar mervärde för processindustrin.

Det handlar bland annat om arbete med digitalisering genom 3d-printing med fokus på processövervakning för kvalitetsbedömning. Inom ramen för DAMI4.0 görs detta i samarbete med institutionen för datavetenskap.

– Tanken är att utveckla en digitaliserad additiv tillverkningsmiljö, genom att använda maskininlärning och AI för dataanalyser vars resultat bland annat kan avslöja materialdefekter och andra materialtekniska aspekter.

Samarbeten med flera olika företag

Additiv tillverkning är en het fråga i världen och i Sverige och det är många företag som använder denne teknik i produktionen. AT-LAB har i dag flera samarbeten med företag i Sverige som använder 3d-printing, till exempel med Siemens i Finspång. Ett annat exempel är Uddeholm, i norra Värmland, som producerar stål och tillverkar pulver för 3d-printade verktyg.

Fakta: DAMI4.0 

DAMI4.0 är en forsknings- och innovationsmiljö vid Karlstads universitet som bedriver forskning om digitalisering inom adaptivt tillverkning för Industri 4.0 samt vidareutvecklar tekniker för Industri 4.0 och avancerad tillverkning för att möta industriella krav.

Företag kan använda centret som en testmiljö för sina egna projekt eller för gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt. DAMI4.0 kommer att visa hur cyberfysiska system kan implementeras i framtida tillverkning för att utveckla anpassningsbara tillverkningsprocesser.

Källa: Karlstads universitet

Läs vidare

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF

En heldag om 3D-printad elektronik

Onsdagen den 9 oktober arrangerar RISE och Nano Dimension ett gemensamt event om 3D-printad elektronik på Home of Organic and Printed Electronics (HOPE/NOSP) i Norrköping.
electronics-4972649_1280

GKN Aerospace utökar sin produktionskapacitet

GKN Aerospace expanderar sin befintliga anläggning i Trollhättan för att möta en ökad efterfrågan på flygmotorkomponenter inom flygindustrin.
Fotograf Jukka Lamminluoto, GKN Aerospace

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF