söndag 26 mars – vecka 12
Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap och projektledare för AT-LAB vid Karlstads universitet. Foto: Pressbild
Karlstads universitet har bildat ett centrum för digitalisering av industrin, DAMI4.0. Där ingår bland annat AT-LAB, universitets laboratorium för additiv tillverkning. Syftet med samarbetet är att kunna möta branschens efterfrågan på ny teknik.
Centrumbildningen DAMI4.0, eller Digital Adaptive Manufacturing for Industry 4.0, ska inte bara främja forskningen vid Karlstads universitet utan även verka för industrins utveckling regionalt – och på sikt även nationellt. Målet med industri 4.0, även kallat den fjärde industriella revolutionen, är bland annat att ställa om till en mer hållbar produktion och bygga bort mänskliga felfaktorer.
– Digitaliseringen av industrin är en het fråga, konstaterar Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap och projektledare för AT-LAB.
DAMI4.0 bildades vid årsskiftet och fortsätter med nya samarbeten under 2021. Hittills ingår tre grupperingar i centrumbildningen. Förutom AT-LAB är även Karlstad Lean Factory vid ämnet maskin- och materialteknik och datavetenskap med digitalisering, maskininlärning, Cloudpart samt Internet of Things (IoT) med i samarbetet. Genom att samla kompetenser från flera olika discipliner ska det underlätta för industrin att lösa problem och se möjligheterna med digitalisering.
– Från universitetets sida handlar det även om att utveckla kurser och program för blivande studenter, så att de är rustade för det som krävs inom framtidens industri, säger Pavel Krakhmalev.
AT-LAB startade 2017 som en mötesplats mellan akademin och företagen i norra Mellansverige, där företagen kan utveckla kunskap, produkter och tjänster i samverkan med universitetet. DAMI4.0 är en fortsättning på det.
– Vi på AT-LAB har bakgrund inom materialteknik och vi fokuserar vårt intresse för additiv tillverkning på förhållandet mellan mikrostrukturer och egenskaper i olika material. Det handlar mycket om materialfrågor och slutkvaliteten på de 3d-printade delarna. Vi ser på AM som en del av en värdekedja som skapar mervärde för processindustrin.
Det handlar bland annat om arbete med digitalisering genom 3d-printing med fokus på processövervakning för kvalitetsbedömning. Inom ramen för DAMI4.0 görs detta i samarbete med institutionen för datavetenskap.
– Tanken är att utveckla en digitaliserad additiv tillverkningsmiljö, genom att använda maskininlärning och AI för dataanalyser vars resultat bland annat kan avslöja materialdefekter och andra materialtekniska aspekter.
Additiv tillverkning är en het fråga i världen och i Sverige och det är många företag som använder denne teknik i produktionen. AT-LAB har i dag flera samarbeten med företag i Sverige som använder 3d-printing, till exempel med Siemens i Finspång. Ett annat exempel är Uddeholm, i norra Värmland, som producerar stål och tillverkar pulver för 3d-printade verktyg.
Fakta: DAMI4.0
DAMI4.0 är en forsknings- och innovationsmiljö vid Karlstads universitet som bedriver forskning om digitalisering inom adaptivt tillverkning för Industri 4.0 samt vidareutvecklar tekniker för Industri 4.0 och avancerad tillverkning för att möta industriella krav.
Företag kan använda centret som en testmiljö för sina egna projekt eller för gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt. DAMI4.0 kommer att visa hur cyberfysiska system kan implementeras i framtida tillverkning för att utveckla anpassningsbara tillverkningsprocesser.
Källa: Karlstads universitet
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige