Svenska tillverkaren Freemelt har fått två prestigefyllda ordrar på två 3d-skrivarsystem från Kungliga tekniska högskolan (KTH). Skrivarna ska användas till banbrytande forskning inom metallbaserad additiv tillverkning.
Mölndalsbaserade Freemelt utvecklar och tillverkar 3d-skrivare för metallutskrifter med en teknik som kallas E-PBF, Electron Beam Powder Bed Fusion. Deras system Freemelt ONE är skräddarsytt för forsknings- och utvecklingsarbete.
Det ena Fremelt ONE-systemet ska placeras på KTH i Stockholm och användas i avancerad forskning inom additiv tillverkning med elektronstråle. Det andra modifierade E-PBF-systemet som baseras på Freemelt ONE-teknologin kommer att användas i ett svensk-tyskt projekt vid synkrotronanläggningen DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) i Hamburg.
”Bekräftar vår position”
Båda systemen kommer att installeras under 2021.
– Dessa E-PBF-system kommer att stärka vår forskning inom 3d-printing på KTH och vi ser fram emot att samarbeta med Freemelt. Tillgången till ett Freemelt ONE-system främjar forskningsinitiativet Sustainable Industry and Society (IRIS) med fokus på integrerad mekanik, komponenter och materialdesign för 3d-printing, säger Greta Lindwall, biträdande universitetslektor på KTH, i ett pressmeddelande.
– Den här ordern bekräftar vår position som den primära leverantören av 3d-skrivare för banbrytande forskning. Vi ser fram emot att stötta KTH i deras spännande forskning, säger Ulric Ljungblad, vd för Freemelt.