3d-skrivare från Freemelt ska stärka KTH:s forskning

Freemelt ONE baseras på en teknik som kallas E-PBF, Electron Beam Powder Bed Fusion. Foto: Pressbild

Svenska tillverkaren Freemelt har fått två prestigefyllda ordrar på två 3d-skrivarsystem från Kungliga tekniska högskolan (KTH). Skrivarna ska användas till banbrytande forskning inom metallbaserad additiv tillverkning.

Mölndalsbaserade Freemelt utvecklar och tillverkar 3d-skrivare för metallutskrifter med en teknik som kallas E-PBF, Electron Beam Powder Bed Fusion. Deras system Freemelt ONE är skräddarsytt för forsknings- och utvecklingsarbete.

Det ena Fremelt ONE-systemet ska placeras på KTH i Stockholm och användas i avancerad forskning inom additiv tillverkning med elektronstråle. Det andra modifierade E-PBF-systemet som baseras på Freemelt ONE-teknologin kommer att användas i ett svensk-tyskt projekt vid synkrotronanläggningen DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) i Hamburg.

Ulric Ljungblad, vd för Freemelt. Foto: Pressbild

“Bekräftar vår position”

Båda systemen kommer att installeras under 2021.

– Dessa E-PBF-system kommer att stärka vår forskning inom 3d-printing på KTH och vi ser fram emot att samarbeta med Freemelt. Tillgången till ett Freemelt ONE-system främjar forskningsinitiativet Sustainable Industry and Society (IRIS) med fokus på integrerad mekanik, komponenter och materialdesign för 3d-printing, säger Greta Lindwall, biträdande universitetslektor på KTH, i ett pressmeddelande.

– Den här ordern bekräftar vår position som den primära leverantören av 3d-skrivare för banbrytande forskning. Vi ser fram emot att stötta KTH i deras spännande forskning, säger Ulric Ljungblad, vd för Freemelt.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: