3d-skrivare från Freemelt ska stärka KTH:s forskning

Freemelt ONE baseras på en teknik som kallas E-PBF, Electron Beam Powder Bed Fusion. Foto: Pressbild

Svenska tillverkaren Freemelt har fått två prestigefyllda ordrar på två 3d-skrivarsystem från Kungliga tekniska högskolan (KTH). Skrivarna ska användas till banbrytande forskning inom metallbaserad additiv tillverkning.

Mölndalsbaserade Freemelt utvecklar och tillverkar 3d-skrivare för metallutskrifter med en teknik som kallas E-PBF, Electron Beam Powder Bed Fusion. Deras system Freemelt ONE är skräddarsytt för forsknings- och utvecklingsarbete.

Det ena Fremelt ONE-systemet ska placeras på KTH i Stockholm och användas i avancerad forskning inom additiv tillverkning med elektronstråle. Det andra modifierade E-PBF-systemet som baseras på Freemelt ONE-teknologin kommer att användas i ett svensk-tyskt projekt vid synkrotronanläggningen DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) i Hamburg.

Ulric Ljungblad, vd för Freemelt. Foto: Pressbild

“Bekräftar vår position”

Båda systemen kommer att installeras under 2021.

– Dessa E-PBF-system kommer att stärka vår forskning inom 3d-printing på KTH och vi ser fram emot att samarbeta med Freemelt. Tillgången till ett Freemelt ONE-system främjar forskningsinitiativet Sustainable Industry and Society (IRIS) med fokus på integrerad mekanik, komponenter och materialdesign för 3d-printing, säger Greta Lindwall, biträdande universitetslektor på KTH, i ett pressmeddelande.

– Den här ordern bekräftar vår position som den primära leverantören av 3d-skrivare för banbrytande forskning. Vi ser fram emot att stötta KTH i deras spännande forskning, säger Ulric Ljungblad, vd för Freemelt.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


En dörröppnare för AM inom bilindustrin

Det är möjligt att 3D-printa en gångjärnsarm till en sportbil som kostar hälften så mycket att producera och som är 35 procent lättare, jämfört med en fräst del. Det visar ett designprojekt som forskningsinstitutet Frauenhofer IAPT står bakom. Resultaten kan appliceras även på andra komponenter i bilindustrin, enligt forskarna. 

Publicerat av: 

Hexagon vill växa genom samarbeten

Hexagon grundades 1992 i Stockholm och sysslade då med system för mätning och positionering. Sedan dess har företaget växt till en global teknikkoncern och nu är målet att “sätta data i arbete för att skapa en autonom framtid”, bland annat inom additiv tillverkning.

Publicerat av: