3d-skrivare från Freemelt ska stärka KTH:s forskning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 mars 2021
Freemelt ONE baseras på en teknik som kallas E-PBF, Electron Beam Powder Bed Fusion. Foto: Pressbild

Svenska tillverkaren Freemelt har fått två prestigefyllda ordrar på två 3d-skrivarsystem från Kungliga tekniska högskolan (KTH). Skrivarna ska användas till banbrytande forskning inom metallbaserad additiv tillverkning.

Mölndalsbaserade Freemelt utvecklar och tillverkar 3d-skrivare för metallutskrifter med en teknik som kallas E-PBF, Electron Beam Powder Bed Fusion. Deras system Freemelt ONE är skräddarsytt för forsknings- och utvecklingsarbete.

Det ena Fremelt ONE-systemet ska placeras på KTH i Stockholm och användas i avancerad forskning inom additiv tillverkning med elektronstråle. Det andra modifierade E-PBF-systemet som baseras på Freemelt ONE-teknologin kommer att användas i ett svensk-tyskt projekt vid synkrotronanläggningen DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) i Hamburg.

Ulric Ljungblad, vd för Freemelt. Foto: Pressbild
”Bekräftar vår position”

Båda systemen kommer att installeras under 2021.

– Dessa E-PBF-system kommer att stärka vår forskning inom 3d-printing på KTH och vi ser fram emot att samarbeta med Freemelt. Tillgången till ett Freemelt ONE-system främjar forskningsinitiativet Sustainable Industry and Society (IRIS) med fokus på integrerad mekanik, komponenter och materialdesign för 3d-printing, säger Greta Lindwall, biträdande universitetslektor på KTH, i ett pressmeddelande.

– Den här ordern bekräftar vår position som den primära leverantören av 3d-skrivare för banbrytande forskning. Vi ser fram emot att stötta KTH i deras spännande forskning, säger Ulric Ljungblad, vd för Freemelt.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype