Startar gymnasieprogram med 3d-printing på schemat

The Wood Region använder en biokomposit som utvinns av trärester från sågverk. Foto: Pressbild

Värmländska Torsby kommun startar i samverkan med material- och teknikutvecklingscentret The Wood Region ett gymnasieprogram med inriktning på 3d-teknik. Det ska vara den första utbildningen i sitt slag.

Utbildningen ingår i teknikprogrammet med en särskild profilering på just 3d-teknik. Den ska hållas på Stjerneskolan i Torsby och i nära samarbete med The Wood Region som har en anläggning i Sysslebäck, i kommunens norra delar. Programmet är på tre år och har 16 platser. Till hösten drar en pilotutbildning igång med ett mindre antal elever.

– Utbildningen är viktig eftersom det behövs fler som kan 3d-printing, för att tekniken ska få en skjuts framåt på lång sikt. Det vi tar med oss in är den expertkunskapen som vi samlat på oss genom åren, säger Hans Nilsson, senior advisor på The Wood Region.

Anställer inför skolstarten

The Wood Region har en av världens största robotar för 3d-printing och de använder ett hållbart material, biokomposit, som utvinns ur trärester från sågverk. Materialet kan återanvändas flera gånger. Tidigare har man bland annat skrivit ut kajaker och möbler i detta material.

Inför utbildningsstarten kommer en sidoanläggning med fyra 3d-skrivare sättas upp på Stjerneskolan. Hans Nilsson säger att det förmodligen blir fyra Ultimaker-skrivare med filament. Personalstyrkan på The Wood Region utökas också med en anställd i april, och den personen kommer att ha en lärarroll på utbildningen i Torsby.

– Det ska bli spännande, det här är en utbildning som ligger i framkant. 3d-printing och förnybara material är framtiden, säger Hans Nilsson.

Flera olika projekt på gång

The Wood Region är en del av projektet Bioinno som drivs genom samverkan mellan Torsby kommun, Region Värmland, Region Dalarna, IUC Dalarna, Dalarna Science Park och företagsklustret Paper Province.

Vad händer annars på The Wood Region?

– Just nu har vi två båtprojekt som vi jobbar med, men även ett materialprojekt tillsammans med Karlstads universitet. Vi är också involverade i ett Vinnova-projekt som handlar om återvinningsbara transportboxar för till exempel sjukvårdsprodukter och livsmedel. Det händer saker hela tiden, så det är roligt, säger Hans Nilsson.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printing till kaffet

Replique och Miele har inlett ett samarbete om att producera 3d-printade tillbehör. Repliques 3d-utskriftsplattform har integrerats i Mieles webbutik, vilket möjliggör till exempel produktion i så lite som ett exemplar, och snabb och kostnadseffektiv tillgång till marknaden.

Publicerat av: