Startar gymnasieprogram med 3d-printing på schemat

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 mars 2021
The Wood Region använder en biokomposit som utvinns av trärester från sågverk. Foto: Pressbild

Värmländska Torsby kommun startar i samverkan med material- och teknikutvecklingscentret The Wood Region ett gymnasieprogram med inriktning på 3d-teknik. Det ska vara den första utbildningen i sitt slag.

Utbildningen ingår i teknikprogrammet med en särskild profilering på just 3d-teknik. Den ska hållas på Stjerneskolan i Torsby och i nära samarbete med The Wood Region som har en anläggning i Sysslebäck, i kommunens norra delar. Programmet är på tre år och har 16 platser. Till hösten drar en pilotutbildning igång med ett mindre antal elever.

– Utbildningen är viktig eftersom det behövs fler som kan 3d-printing, för att tekniken ska få en skjuts framåt på lång sikt. Det vi tar med oss in är den expertkunskapen som vi samlat på oss genom åren, säger Hans Nilsson, senior advisor på The Wood Region.

Anställer inför skolstarten

The Wood Region har en av världens största robotar för 3d-printing och de använder ett hållbart material, biokomposit, som utvinns ur trärester från sågverk. Materialet kan återanvändas flera gånger. Tidigare har man bland annat skrivit ut kajaker och möbler i detta material.

Inför utbildningsstarten kommer en sidoanläggning med fyra 3d-skrivare sättas upp på Stjerneskolan. Hans Nilsson säger att det förmodligen blir fyra Ultimaker-skrivare med filament. Personalstyrkan på The Wood Region utökas också med en anställd i april, och den personen kommer att ha en lärarroll på utbildningen i Torsby.

– Det ska bli spännande, det här är en utbildning som ligger i framkant. 3d-printing och förnybara material är framtiden, säger Hans Nilsson.

Flera olika projekt på gång

The Wood Region är en del av projektet Bioinno som drivs genom samverkan mellan Torsby kommun, Region Värmland, Region Dalarna, IUC Dalarna, Dalarna Science Park och företagsklustret Paper Province.

Vad händer annars på The Wood Region?

– Just nu har vi två båtprojekt som vi jobbar med, men även ett materialprojekt tillsammans med Karlstads universitet. Vi är också involverade i ett Vinnova-projekt som handlar om återvinningsbara transportboxar för till exempel sjukvårdsprodukter och livsmedel. Det händer saker hela tiden, så det är roligt, säger Hans Nilsson.

 

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1