Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg hoppas att längdeliten ska vilja använda hans stavuppfinning. Foto: Privat

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

– Det var en idé som bara ploppade upp i huvudet för några år sedan. I grunden handlar det om att det är svårt att hinna staka när det går riktigt fort, jag saknade en extra växel, säger Mikael Östberg som tävlade i landslaget i början av 2000-talet, framför allt i sprintdistanser.

Den där extra växeln kan vara bra att ha till exempel i en nedförsbacke. Uppfinningen består av en mekanism i form av en skena som sitter inne i handtaget, en funktion som Mikael Östberg har patent på sedan 2008. Skenan fungerar som en hävstång när åkaren skjuter ifrån, precis innan handen släpper staven. Det gör att utväxlingen blir större vid varje stavtag.

Sålde rättigheterna

Patentet har Mikael alltså haft i många år. Han sålde till och med rättigheterna till ett företag för ett antal år sedan, men den produkten de tog fram blev en flopp. Mikael trodde fortfarande på sin idé och tog upp tråden igen.

– För ungefär ett år sedan fick jag lite nya idéer om hur staven kan göras bättre. De tidigare modellerna var jag inte riktigt nöjd med, de kändes lite stolpiga.

 

Prototypen till skenan har tagits fram med hjälp av additiv tillverkning hos The Wood Region i Värmland. Foto: Paper Province

Testats av landslagskollega

Prototypen har tillverkats med hjälp av 3d-printing hos The Wood Region i Värmland. Den är tillverkad i en träkomposit som är ett lätt, men ganska sprött material. Hur tillverkningen av slutprodukten kommer ske är inte bestämt än, men Mikael Östberg säger att även den mycket väl kan produceras med additiv tillverkning.

– Det hade varit intressant att kunna tillverka den i ett både miljövänligt och lätt material. Jag har funderat på kolfiber, men får undersöka det närmare eftersom jag inte är någon expert på material.

Staven har testats av flera längdskidåkare, bland andra Mikaels landslagskollega Peter Larsson. Responsen har varit positiv och tanken är att åkarna i landslaget ska testa staven – och inte minst vänja sig vid den nya åktekniken.

– Det tar lite tid att vänja sig vid den, bland annat är det fler muskler i underarmen som används.

Kan lanseras redan nästa säsong

Mikael Östberg säger att han i första hand vänder sig till längdeliten eftersom de är de som först anammar innovationer som denna, sedan följer motionärerna efter. Det finns i dag ingen liknande produkt på marknaden och inte heller några patent som liknar Mikaels.

Hur snart kan staven finnas på marknaden?

– Kanske inte innan nästa säsong, men i alla fall under nästa säsong hoppas jag. Nästa steg blir att verifiera att elitskidåkarna vill använda den, säger Mikael Östberg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.