måndag 12 april – vecka 15
Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.
– Det var en idé som bara ploppade upp i huvudet för några år sedan. I grunden handlar det om att det är svårt att hinna staka när det går riktigt fort, jag saknade en extra växel, säger Mikael Östberg som tävlade i landslaget i början av 2000-talet, framför allt i sprintdistanser.
Den där extra växeln kan vara bra att ha till exempel i en nedförsbacke. Uppfinningen består av en mekanism i form av en skena som sitter inne i handtaget, en funktion som Mikael Östberg har patent på sedan 2008. Skenan fungerar som en hävstång när åkaren skjuter ifrån, precis innan handen släpper staven. Det gör att utväxlingen blir större vid varje stavtag.
Patentet har Mikael alltså haft i många år. Han sålde till och med rättigheterna till ett företag för ett antal år sedan, men den produkten de tog fram blev en flopp. Mikael trodde fortfarande på sin idé och tog upp tråden igen.
– För ungefär ett år sedan fick jag lite nya idéer om hur staven kan göras bättre. De tidigare modellerna var jag inte riktigt nöjd med, de kändes lite stolpiga.
Prototypen till skenan har tagits fram med hjälp av additiv tillverkning hos The Wood Region i Värmland. Foto: Paper Province
Prototypen har tillverkats med hjälp av 3d-printing hos The Wood Region i Värmland. Den är tillverkad i en träkomposit som är ett lätt, men ganska sprött material. Hur tillverkningen av slutprodukten kommer ske är inte bestämt än, men Mikael Östberg säger att även den mycket väl kan produceras med additiv tillverkning.
– Det hade varit intressant att kunna tillverka den i ett både miljövänligt och lätt material. Jag har funderat på kolfiber, men får undersöka det närmare eftersom jag inte är någon expert på material.
Staven har testats av flera längdskidåkare, bland andra Mikaels landslagskollega Peter Larsson. Responsen har varit positiv och tanken är att åkarna i landslaget ska testa staven – och inte minst vänja sig vid den nya åktekniken.
– Det tar lite tid att vänja sig vid den, bland annat är det fler muskler i underarmen som används.
Mikael Östberg säger att han i första hand vänder sig till längdeliten eftersom de är de som först anammar innovationer som denna, sedan följer motionärerna efter. Det finns i dag ingen liknande produkt på marknaden och inte heller några patent som liknar Mikaels.
Hur snart kan staven finnas på marknaden?
– Kanske inte innan nästa säsong, men i alla fall under nästa säsong hoppas jag. Nästa steg blir att verifiera att elitskidåkarna vill använda den, säger Mikael Östberg.
Biltillverkaren Ford har tillsammans med HP utvecklat en ny tillverkningsprocess för att ta tillvara på överblivet material från 3d-utskrifter. Det innebär att restpulver blir till plastpellets som i sin tur blir till nya bildelar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. april, 2021
Ett Gripenplan har för första gången flugit med en 3d-printad yttre reservdel. Testflygningen är en del i projektet Battlefield Damage Repair där syftet är att se hur additiv tillverkning kan användas för att reparera stridsflyg ute i fält.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 7. april, 2021
Industriföretaget Gränges, som tillverkar valsad aluminium, gör en satsning på metallpulver för additiv tillverkning. I höstas startades affärsenheten Gränges Powder Metallurgy och ambitionen är hög – att bli marknadsledande på aluminiumpulver.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. april, 2021
3d-skrivartillverkaren Wematter tar in totalt 40 miljoner kronor i nytt kapital, både genom en riktad nyemission och investeringar från befintliga ägare. Syftet är att kunna växa ytterligare.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 31. mars, 2021
Vid årsskiftet flyttade 3D Verkstan in i nya lokaler i Solna. På grund av den pågående pandemin har det inte blivit tillfälle att rulla ut den röda mattan, men nu bjuder företaget in till en virtuell tour av lokaler och showroom.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. mars, 2021
Stratasys släpper i april en serie 3d-skrivare med en helt ny teknik, SAF, Selective Absorption Fusion. Det är företagets första pulverbaserade skrivare, och de framhåller att maskinen klarar snabb produktion av stora volymer slutprodukter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. mars, 2021
Postnord Strålfors och Sectra bjuder den 14 april in till ett webbinarium om hur sjukhus och vårdföretag kan få tillgång till 3d-printade ortopediska delar på ett smidigt och enkelt sätt. Webbinariet är kostnadsfritt.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. mars, 2021
Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. mars, 2021
Formnext är en av de största branschmässorna för additiv tillverkning. I höstas blev det en digital upplaga, men i år räknar arrangörerna med att kunna anordna både en fysisk mässa och en digital.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. mars, 2021
Värmländska Torsby kommun startar i samverkan med material- och teknikutvecklingscentret The Wood Region ett gymnasieprogram med inriktning på 3d-teknik. Det ska vara den första utbildningen i sitt slag.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 23. mars, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige