Staven som ska ge åkaren en extra växel

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 mars 2021
Mikael Östberg hoppas att längdeliten ska vilja använda hans stavuppfinning. Foto: Privat

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

– Det var en idé som bara ploppade upp i huvudet för några år sedan. I grunden handlar det om att det är svårt att hinna staka när det går riktigt fort, jag saknade en extra växel, säger Mikael Östberg som tävlade i landslaget i början av 2000-talet, framför allt i sprintdistanser.

Den där extra växeln kan vara bra att ha till exempel i en nedförsbacke. Uppfinningen består av en mekanism i form av en skena som sitter inne i handtaget, en funktion som Mikael Östberg har patent på sedan 2008. Skenan fungerar som en hävstång när åkaren skjuter ifrån, precis innan handen släpper staven. Det gör att utväxlingen blir större vid varje stavtag.

Sålde rättigheterna

Patentet har Mikael alltså haft i många år. Han sålde till och med rättigheterna till ett företag för ett antal år sedan, men den produkten de tog fram blev en flopp. Mikael trodde fortfarande på sin idé och tog upp tråden igen.

– För ungefär ett år sedan fick jag lite nya idéer om hur staven kan göras bättre. De tidigare modellerna var jag inte riktigt nöjd med, de kändes lite stolpiga.

 

Prototypen till skenan har tagits fram med hjälp av additiv tillverkning hos The Wood Region i Värmland. Foto: Paper Province
Testats av landslagskollega

Prototypen har tillverkats med hjälp av 3d-printing hos The Wood Region i Värmland. Den är tillverkad i en träkomposit som är ett lätt, men ganska sprött material. Hur tillverkningen av slutprodukten kommer ske är inte bestämt än, men Mikael Östberg säger att även den mycket väl kan produceras med additiv tillverkning.

– Det hade varit intressant att kunna tillverka den i ett både miljövänligt och lätt material. Jag har funderat på kolfiber, men får undersöka det närmare eftersom jag inte är någon expert på material.

Staven har testats av flera längdskidåkare, bland andra Mikaels landslagskollega Peter Larsson. Responsen har varit positiv och tanken är att åkarna i landslaget ska testa staven – och inte minst vänja sig vid den nya åktekniken.

– Det tar lite tid att vänja sig vid den, bland annat är det fler muskler i underarmen som används.

Kan lanseras redan nästa säsong

Mikael Östberg säger att han i första hand vänder sig till längdeliten eftersom de är de som först anammar innovationer som denna, sedan följer motionärerna efter. Det finns i dag ingen liknande produkt på marknaden och inte heller några patent som liknar Mikaels.

Hur snart kan staven finnas på marknaden?

– Kanske inte innan nästa säsong, men i alla fall under nästa säsong hoppas jag. Nästa steg blir att verifiera att elitskidåkarna vill använda den, säger Mikael Östberg.

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft