Lanserar helt ny pulverteknik för volymproduktion

Stratasys nya H-serie med SAF-tekniken lanseras under april och i höst räknar man med att kunna leverera till kunderna. Foto: Pressbild

Stratasys släpper i april en serie 3d-skrivare med en helt ny teknik, SAF, Selective Absorption Fusion. Det är företagets första pulverbaserade skrivare, och de framhåller att maskinen klarar snabb produktion av stora volymer slutprodukter.

Den nya kommersiella produktionsplattformen, kallad H-serien, har utvecklats av Stratasys i samarbete med XAAR3D under tio års tid. Det är den första pulverbaserade utskriftstekniken i bolagets sortiment, skriver den svenska återförsäljaren Protech i ett pressmeddelande.

– Vi har under en längre tid upplevt att marknaden efterfrågat en ny stabil utskriftsmetod för additiv tillverkning till stora produktionsvolymer. SAF kommer med sin snabba utskriftshastighet och höga utskriftskvalitet lösa många nordiska kunders behov, säger Anders Brask, vd för Protech.

Har likheter med MJF

SAF liknar MJF-tekniken, Multi Jet Fusion, men har enligt tillverkaren ett antal innovativa fördelar. Bland annat har skrivaren ett unikt pulverhanteringssystem som ser till att nödvändigt pulver alltid distribueras över hela byggytan och en bättre fördelning av värmen under utskriften.

SAF-tekniken använder en motroterande rulle för att täcka pulverlager på printbädden och skriver ut absorbervätska för att bilda dellagren. Lagren smälts samman genom att en IR-lampa går över bädden. Dessa viktiga processteg utförs i samma riktning över printbädden för att ge ett enhetligt termiskt utförande för alla delar oavsett var de är placerade på byggytan.

Det finns flera olika material som kan användas i en SAF-skrivare, bland annat polyamider och elastomer. Stratasys kommer även att ta fram ytterligare material som är anpassade till skrivaren.

 

Lovar hög kvalitet och snabbare ledtider

Sammantaget menar Stratasys att SAF-tekniken ska ge delar med högre kvalitet, förbättrad effektivitet, snabbare ledtider och ökad lönsamhet. Den ska ge hög noggrannhet och repeterbarhet för serieproduktion. Denna produktionsmetod lämpar sig för till exempel fordonsindustrin, konsumtionsvaror, elektronik och industriell utrustning.

– Stratasys är ett starkt varumärke som erbjuder produkter med hög driftsäkerhet och kvalitet. Vi har sett hur behoven för massproduktion ökat de senaste åren. Därför känns det roligt att kunna erbjuda en 3d-skrivarlösning för behovet och som samtidigt leder till konkurrenskraftig kostnad per 3d-printad detalj för kunden, säger Evald Ottosson, försäljningschef på Protech.

3d-skrivarna i Stratasys H-serie kommer att presenteras i april och börja levereras till kund under tredje kvartalet 2021.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: