”Ska bli marknadsledande på aluminiumpulver”

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 april 2021
Nybildade Gränges Powder Metallurgy har höga ambitioner när det gäller produktionen av aluminiumpulver för additiv tillverkning, säger vd:n Filip Fernqvist. Foto: Gränges

Industriföretaget Gränges, som tillverkar valsad aluminium, gör en satsning på metallpulver för additiv tillverkning. I höstas startades affärsenheten Gränges Powder Metallurgy och ambitionen är hög – att bli marknadsledande på aluminiumpulver.

– Gränges har haft anläggningar för att producera aluminiumpulver sedan 2017, och eftersom marknaden för additiv tillverkning i metall uppvisar hög underliggande tillväxt är det ett intressant område för Gränges att satsa på, säger Filip Fernqvist, vd för Gränges Powder Metallurgy.

Gränges har en lång historia och bildades för 125 år sedan, 1896. I början av 1920-talet började företaget producera aluminium, och det är detta som Gränges förknippas med än i dag. Bolaget producerar framför allt aluminiumprodukter till värmeväxlare och har fabriker i Sverige, Kina, USA, Polen, Tyskland och Frankrike.

Satsningen på additiv tillverkning startade när Gränges och tyska Erbslöh Aluminium bildade joint venture-bolaget GETEK 2017. Initialt hade Gränges 51 procent av aktierna, och den 1 oktober 2020 förvärvades de återstående 49 procenten. När förvärvet var genomfört bildades Gränges Powder Metallurgy som nu har atomiseringsanläggningar i två länder, Tyskland och Frankrike. Totalt ingår ett trettiotal anställda i affärsenheten, men arbetar nära andra avdelningar inom koncernen avseende bland annat legeringsutveckling och försäljning.

Lutar sig mot gamla meriter

Målet för Gränges Powder Metallurgy är att bli marknadsledande på nischade aluminiumlegeringar för additiv tillverkning.

– Det är ett ambitiöst mål, men med tanke på Gränges framgångsrika historik inom legeringsutveckling och processkunnande inom aluminium, så har vi goda grunder att tro att vi kan bli marknadsledande, säger Filip Fernqvist.

Det finns ett antal aktörer på marknaden i dag som producerar aluminiumpulver för additiv tillverkning, men ofta arbetar de med ett bredare fokus, med andra metaller och applikationsområden. Filip Fernqvist säger att Gränges ska fokusera på det de är bra på – enbart aluminium.

– Det är lite av en vit fläck på kartan. Vi gjorde gedigna marknadsundersökningar innan vi drog igång för att se om det finns ett intresse för aluminiumpulver, och det gör det. Nu håller vi bland annat på med två projekt där vi hjälper befintliga kunder att gå över från konventionella produktionsmetoder till additiv tillverkning genom att bistå med designändringar med snabba iterationer. Många av våra befintliga kunder driver redan utvecklingsprojekt inom additiv tillverkning.

 

3d-printade komponenter i aluminium. Foto: Gränges
Ett pulver ska ut på marknaden i år

Fördelarna med aluminium som material är att det är en metall som har låg vikt, god formbarhet, bra hållfasthet och en hög återvinningsfrekvens. Arbetet med att ta fram metallpulver har pågått några år, även innan bolaget Gränges Powder Metallurgy bildades. Sedan sommaren 2019 har Gränges haft ett samarbete med 3d-skrivartillverkaren Aurora Labs som testat två aluminiumpulver i sina PBF-skrivare, Laser Powder Bed Fusion. Nu väntar ytterligare tester.

– Vårt första mål är att ta fram ett högpresterande aluminiumpulver som ska ut på marknaden under 2021. Därefter är målet att lansera nya legeringar med jämna mellanrum. I tillägg kommer vi också att producera och sälja de standardlegeringar i aluminium som redan finns på marknaden.

Producera prototyper framöver

Gränges Powder Metallurgy riktar in sig på i första hand tre kundsegment; fordonsindustrin, flygindustrin och industriella applikationer, framför allt industrirobotar. Till att börja med är fokus på att producera pulver av olika aluminiumlegeringar. Det finns även planer på att tillverka komponenter.

– Strategin är att så småningom gå nedåt i värdekedjan och producera komponenter, framför allt prototyper för nya och befintliga kunder. Om vi gör detta i partnerskap med någon servicebyrå eller om vi köper in egna 3d-skrivare är inte bestämt än. Det kommer hända mycket de kommande åren, säger Filip Fernqvist.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1