Kupan som ska få bina att trivas bättre

Philip Potthast och Fabian Wischmann ville skapa en bikupa som hade ett bättre mikroklimat för bina. Resultatet blev HIIVE, som tagits fram med hjälp av additiv tillverkning. Foto: Pressbild

Det tyska startup-bolaget HIIVE har med hjälp av 3d-printing tagit fram en modifierad variant av den traditionella bikupan. Denna ska efterlikna binas naturliga livsmiljö i trädhålor.

Bina pollinerar runt 80 procent av världens alla växter, och har därmed en livsviktig uppgift. Samtidigt har bipopulationen minskat med 20 procent sedan 1950. Det var en ekvation som två tyska studenter ville få rätsida på. Philip Potthast och Fabian Wischmann träffades under studierna i industridesign och började skissa på ett bättre anpassat hem för de viktiga pollinatörerna. De rådfrågade flera experter på området som berättade att mikroklimatet i konventionella fyrkantiga kupor inte är optimalt och det ger bland annat problem med mögel och fukt.

 

Den runda bikupan testades under sommaren 2020, och enligt företaget klarade den temperaturväxlingarna bra. Foto: Pressbild

Sval på sommaren och varm på vintern

De startade HIIVE i början av 2020 och tog fram en bikupa med en rund design. Den är gjord med hjälp av additiv tillverkning i återvunna och hållbara material. HIIVE har samarbetat med 3DK Berlin, som tillverkar egna filament, och de har tagit fram en prototyp med 3d-printade PLA-komponenter.

Prototypkupan stod under sommaren 2020 ute vid en golfbana nära Berlin, och testerna visade att den klarade temperaturväxlingarna bra. Eftersom utformningen ska hålla fukt och mögel borta, ska bina ha ett stabilare mikroklimat med en kupa som är sval på sommaren och varm på vintern. Det ska inte heller krävas kemisk behandling, något som kan påverka bina negativt.

Tags: , , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: