Kupan som ska få bina att trivas bättre

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 april 2021
Philip Potthast och Fabian Wischmann ville skapa en bikupa som hade ett bättre mikroklimat för bina. Resultatet blev HIIVE, som tagits fram med hjälp av additiv tillverkning. Foto: Pressbild

Det tyska startup-bolaget HIIVE har med hjälp av 3d-printing tagit fram en modifierad variant av den traditionella bikupan. Denna ska efterlikna binas naturliga livsmiljö i trädhålor.

Bina pollinerar runt 80 procent av världens alla växter, och har därmed en livsviktig uppgift. Samtidigt har bipopulationen minskat med 20 procent sedan 1950. Det var en ekvation som två tyska studenter ville få rätsida på. Philip Potthast och Fabian Wischmann träffades under studierna i industridesign och började skissa på ett bättre anpassat hem för de viktiga pollinatörerna. De rådfrågade flera experter på området som berättade att mikroklimatet i konventionella fyrkantiga kupor inte är optimalt och det ger bland annat problem med mögel och fukt.

 

Den runda bikupan testades under sommaren 2020, och enligt företaget klarade den temperaturväxlingarna bra. Foto: Pressbild
Sval på sommaren och varm på vintern

De startade HIIVE i början av 2020 och tog fram en bikupa med en rund design. Den är gjord med hjälp av additiv tillverkning i återvunna och hållbara material. HIIVE har samarbetat med 3DK Berlin, som tillverkar egna filament, och de har tagit fram en prototyp med 3d-printade PLA-komponenter.

Prototypkupan stod under sommaren 2020 ute vid en golfbana nära Berlin, och testerna visade att den klarade temperaturväxlingarna bra. Eftersom utformningen ska hålla fukt och mögel borta, ska bina ha ett stabilare mikroklimat med en kupa som är sval på sommaren och varm på vintern. Det ska inte heller krävas kemisk behandling, något som kan påverka bina negativt.

Läs vidare

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

3dp.se har ny hemsida och logga

Från och med måndagen den 8 april kommer det att se lite annorlunda ut när du surfar in på 3dp.se. Hemsidan har fått en helt ny design med en grön färg och även en ny logga i form av ett printhuvud.
3DP-2024-1200x800

Wohlers Report: Kraftig ökning av AM i metall

Den stora årliga trendrapporten för additiv tillverkning och 3D-printing, Wohlers Report, har landat. Årets rapport visar bland annat att AM i metall ökade med 24,4 procent under förra året. 
Wohlers-Report-Graph-ver2

Två nya partnerskap för HP

HP har ingått partnerskap med två företag. Den ena är den tyska efterbehandlingsleverantören DyeMansion, den andra är Accel Digital Solutions (ADS), en startup fokuserad på 3D-printing.
HP-DyeMansion-PR_1

Senaste nytt

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

3DVerkstan utökar portföljen med Caracol

3DVerkstan har inlett ett samarbete med Caracol avseende deras system för storskalig additiv tillverkning med robot.
Caracol

Saab Dynamics och Freemelt inleder samarbete

Freemelt har fått en order från Saab Dynamics gällande en förstudie om materialprocessutveckling av komplexa material för nya innovativa lösningar inom försvarsindustrin.
Freemelt-2-1