Prototyper i fokus för färska servicebyrån

Nicklas Ingvarsson (till vänster) och David Johansson, grundare av Polyshape, framför maskinen för vakuumgjutning. Foto: Peter Ollén

De kallar sig Sveriges nyaste prototyp-företag, Huskvarnabaserade Polyshape. Men grundarna David Johansson och Nicklas Ingvarsson är knappast nya i branschen och hoppas därför kunna slå sig in på den växande AM-marknaden.

– Vi tror det finns utrymme för en liten och flexibel aktör med hög teknisk kunskap, säger David Johansson.

De två kompanjonerna grundade 2014 servicebyrån Preshape, ett dotterbolag till Premould som sysslade med formsprutning. Fyra år senare köptes de två företagen upp av en annan servicebyrå i Jönköpingstrakten, Prototal. Ägare och anställda gick därmed över och började jobba hos Prototal. David blev enhetschef med ansvar för 3d-printingverksamheten och Nicklas jobbade med innesälj.

Nu vill de alltså prova sina egna vingar igen, med ett beprövat koncept. Nicklas och David säger att de inte kände sig färdiga med att driva eget och att de därför gärna ville starta ett företag med liknande upplägg som Preshape.

Flera olika tekniker

I de 400 kvadratmeter stora lokalerna vid Vätterns östra sluttning huserar Polyshape. Här finns en maskinpark för tekniker som SLA (stereolitografi) och SLS (selective laser sintering) samt för PUR-gjutning och finish. Fokus är på 3d-printing, vakuumgjutning, korta serier och designmodeller.

– Vi har goda kunskaper i de olika teknikerna och har jobbat med dem i många år, säger Nicklas Ingvarsson.

– I och med att vi erbjuder flera tekniker kan vi också hjälpa kunden att välja det som är mest kostnadseffektivt, säger David Johansson.

Bolaget bildades strax efter årsskiftet och den 1 mars fick de tillgång till lokalerna. I dagsläget sköter David och Nicklas både allt administrativt och praktiskt arbete.

– Tanken är att vi så snart som möjligt ska kunna anställa personal. Vi är i gång med verksamheten och har redan fått in en del beställningar som vi jobbar med, säger David Johansson.

Vågar satsa trots pandemin

Att starta företag i coronatider är inte något som tycks bekymra David Johansson och Nicklas Ingvarsson. De tror på sin affärsidé.

– Vi hoppas mycket på vakuumgjutningen eftersom det inte finns så många aktörer kvar i Sverige som gör det. Att det kan bli en språngbräda för att få i gång verksamheten, säger David.

Dessutom håller de på att utveckla en teknik för att gjuta detaljer i silikon på ett förhållandevis billigt och snabbt sätt.

– Det är i sin linda, men vi tror att det finns en stor efterfrågan på det i branschen för att få fram riktigt bra förserier, säger David Johansson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: