Byggfirma ska 3d-printa ett helt bostadsområde

De 3d-printade husen ska placeras i Rancho Mirage, Kalifornien. Illustration: Mighty Buildings

Byggföretaget Mighty Buildings planerar att bygga ett helt bostadsområde i Coachella Valley i Kalifornien med hjälp av additiv tillverkning. Projektet baseras på centralt producerade konstruktioner som fraktas till sin slutgiltiga plats.

Mighty Buildings har fått investeringar på 40 miljoner dollar för projektet. Husen har en boarea på 134 kvadratmeter som kan utökas till 200 kvadratmeter med en tilläggsmodul. Projektet omfattar 15 hus som ska placeras inom ett område på fem hektar.

Husen utrustas med solpaneler och byggs med hållbara byggmetoder. I stället för riktig betong använder företaget sitt egna “Light Stone Material” som är härdat med uv-ljus. I princip byggs hela huskroppen på fabriken, delvis med hjälp av 3d-printing. Därefter fraktas huset till sin nya hemadress och hissas på plats med en kran.

Kostar 40 procent mindre

Att använda additiv tillverkning ska inte bara spara tid och pengar utan även ge en hög kvalitet på husen. Detta är ett väldigt effektivt sätt att bygga ett hus på eftersom antalet valmöjligheter gällande designen är begränsade och så mycket som möjligt är centraliserat. Därmed kan Mighty Buildings använda moderna optimeringstekniker för produkter som normalt byggs på plats.

Priset på husen är inte angivet, men man räknar med en 40 procentig reduktion i förhållande till liknande hus i området som byggts med traditionella tekniker. Om allt går enligt planen ska det nya bostadsområdet i Rancho Mirage vara klart våren 2022.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.