Hon är ny ordförande i SVEAT

Mi Åberg är ny ordförande för Föreningen för svensk additiv tillverkning, SVEAT. Foto: Pixabay/Privat

Innan påsk höll branschföreningen för additiv tillverkning, SVEAT, sitt årsmöte och valde en ny ordförande. Det blir Mi Åberg på Tetra Pak som tar över ordförandeklubban efter Mats Falck, Umeå universitet.

– Jag har varit ledamot i styrelsen i fem år och det passade mig bra att ta över som ordförande just nu eftersom jag reser mindre i jobbet under pandemin. Det gör att jag har mer tid över för ett sådant här uppdrag, säger Mi Åberg.

Till vardags jobbar hon med innovation på en avdelning inom Tetra Pak som som arbetar med att ta fram nya koncept, bland annat med hjälp av 3d-printing. På avdelningen finns åtta 3d-skrivare för olika typer av material, allt ifrån metall till polymerer.

Förbättringar inför framtiden

SVEAT:s huvudsakliga uppdrag är att sprida kunskap om additiv tillverkning. I vanliga fall sker det bland annat genom att medverka på mässor och konferenser inom branschen, men när den typen av evenemang är inställda har man fått tänka om. För tillfället deltar styrelsen i en workshop-serie med Mikael Melitshenko från Alfred Nobel Science Park.

– Vi mappar upp hur vi kan förbättra oss genom att få in fler medlemmar, ett större engagemang och ge ett mervärde för medlemmarna, säger Mi Åberg.

Vill nå fler mindre företag

Ett sätt att bidra till utvecklingen inom AM är att skapa nätverk. Framför allt för att kunna dela kunskap och erfarenheter, eftersom det finns så många olika teknologier och användningssätt inom AM. Att nå små och medelstora företag är en annan viktig uppgift.

– I ett stort företag som Tetra Pak, där jag jobbar, tar det tid att implementera AM i verksamheten Vi har jobbat med additiv tillverkning ända sedan år 2000. I ett mindre företag kan man snabbt gå från tanke till handling. Det handlar bara om att få företagen att inse nyttan med tekniken och där har vi en viktig roll att fylla.

Det handlar även om att företagen ska kunna se svart på vitt att investeringen kan räknas hem och vilka miljömässiga fördelar tillverkningssättet har. Och det är ytterligare något som SVEAT skulle kunna bidra med kunskap om, säger Mi Åberg.

Filar på egen trendrapport

Det finns även tankar om att ge ut en publikation, liknande Wohlers årliga rapport, men för den svenska marknaden med en sammanfattning av det gångna året och trendspaningar inför framtiden.

– Danish AM Hub gör något liknande och det skulle kunna vara en typisk uppgift för SVEAT. Det finns väldigt många bra idéer. Vilka idéer vi kan genomföra är en fråga om finansiering eftersom vi gör detta ideellt. Vi får titta på vilka som ger mest värde på kort och lång sikt, säger Mi Åberg.

 

Övriga styrelsen

Ordinarie:

Torbjörn Larsson, Volvo Cars.

Lisa Antonsson, AM Printservice.

Seyed Hosseini, RISE.

Daniel Ljungstig, 3D Verkstan.

Pär Nobring, R.A.P.S.

Suppleanter:

Lars Isaksson, Umeå Universitet.

Niclas Stensson, Campus Värnamo.

Henrik Lundell, Prototal.

Axel Nordin, Lunds universitet.

Anders Brask, ProTech.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]