Gamla mobiler blir 3d-printade smycken

Ringar som tillverkats i Horizon2020FENIX-projektet. Foto: Pressbild

Hur kan metaller i elektroniskt avfall få nytt liv? Det var utgångspunkten för ett projekt vid universitetet Politecnico di Milano. Resultatet blev bland annat personligt anpassade smycken som tillverkas i en 3d-skrivare.

Projektet som kallas Horizon2020FENIX har pågått i drygt tre år och målet har varit att utveckla en ny affärsmodell och industristrategi för att tillverka hållbara produkter. Det skriver Politecnico di Milano i ett pressmeddelande.

Själva tillverkningen går till så att en automatiserad demonteringsrobot plockar isär en mobiltelefon och metallerna i kretskortet återvinns. Kopper och tenn blir till metallpulver och filament som kan användas vid additiv tillverkning. De ädla metallerna, som guld, silver och platina, används för att göra 3d-printade smycken. För den som vill ha ett personligt utformat smycket är det möjligt med hjälp av 3d-skanning.

När projektet avslutas är förhoppningen att andra externa aktörer kan ta över den affärsmodell som tagits fram och testas, för att främja och upprätthålla nya cirkulära logistikkedjor.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.