Gamla mobiler blir 3d-printade smycken

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 20 april 2021
Ringar som tillverkats i Horizon2020FENIX-projektet. Foto: Pressbild

Hur kan metaller i elektroniskt avfall få nytt liv? Det var utgångspunkten för ett projekt vid universitetet Politecnico di Milano. Resultatet blev bland annat personligt anpassade smycken som tillverkas i en 3d-skrivare.

Projektet som kallas Horizon2020FENIX har pågått i drygt tre år och målet har varit att utveckla en ny affärsmodell och industristrategi för att tillverka hållbara produkter. Det skriver Politecnico di Milano i ett pressmeddelande.

Själva tillverkningen går till så att en automatiserad demonteringsrobot plockar isär en mobiltelefon och metallerna i kretskortet återvinns. Kopper och tenn blir till metallpulver och filament som kan användas vid additiv tillverkning. De ädla metallerna, som guld, silver och platina, används för att göra 3d-printade smycken. För den som vill ha ett personligt utformat smycket är det möjligt med hjälp av 3d-skanning.

När projektet avslutas är förhoppningen att andra externa aktörer kan ta över den affärsmodell som tagits fram och testas, för att främja och upprätthålla nya cirkulära logistikkedjor.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage