Nu kan “Järnmannen” rulla mot nya äventyr

Anders Olsson med sina nya cykelhandtag, tillverkade av stålpulvret Uddeholm Corrax. Foto: Pressbild

Anders “Järnmannen” Olsson är elitidrottare med tre Paralympicsguld i bagaget. När han behövde nya handtag i ett hårdare material till sin armcykel svarade tillverkaren att detta inte var möjligt. Det visade sig att det visst var möjligt – med hjälp av additiv tillverkning.

Anders Olsson behövde inte åka långt för att hitta en lösning på sitt problem, den fanns precis runt knuten hemma i värmländska Hagfors. Företaget Uddeholm, som är en del av den österrikiska stålkoncernen voestalpine, tillverkar verktygsstål för industriverktyg och levererar även stålpulver och 3d-printade verktyg och komponenter.

Uddeholm skriver i ett pressmeddelande att det tack vare en resurslucka och engagerade medarbetare fanns möjlighet att hjälpa Anders att ta fram de specialanpassade handtagen. De skrevs ut lager för lager utifrån en CAD-ritning i företagets 3d-skrivare. Materialet som användes var stålpulvret Uddeholm AM Corrax som är framtaget för verktygstillverkning.

Vill cykla kust till kust i USA

Nyligen överlämnades handtagen till en nöjd Anders Olsson.

– De ligger perfekt i handen! De har tyngd, men trots att de är gjorda i stål känns de överraskande mjuka, säger han.

Handtagen ska rymma flera funktioner som växlar och broms. Och de lär bli välanvända. Anders Olsson har planer på att cykla från kust till kust i USA, en sträcka på cirka 500 mil. Att göra en Ironman på Hawaii står också på önskelistan liksom fler OS-tävlingar. Medaljerna från OS är i frisim, men Anders ägnar sig även åt cykling, triatlon och skidåkning. Han har bland annat åkt Vasaloppet i en kälke och simmat från Alcatraz till San Francisco.

 

Handtagen ska ha flera olika funktioner som broms och växlar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: