Nu kan "Järnmannen" rulla mot nya äventyr

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 april 2021
Anders Olsson med sina nya cykelhandtag, tillverkade av stålpulvret Uddeholm Corrax. Foto: Pressbild

Anders ”Järnmannen” Olsson är elitidrottare med tre Paralympicsguld i bagaget. När han behövde nya handtag i ett hårdare material till sin armcykel svarade tillverkaren att detta inte var möjligt. Det visade sig att det visst var möjligt – med hjälp av additiv tillverkning.

Anders Olsson behövde inte åka långt för att hitta en lösning på sitt problem, den fanns precis runt knuten hemma i värmländska Hagfors. Företaget Uddeholm, som är en del av den österrikiska stålkoncernen voestalpine, tillverkar verktygsstål för industriverktyg och levererar även stålpulver och 3d-printade verktyg och komponenter.

Uddeholm skriver i ett pressmeddelande att det tack vare en resurslucka och engagerade medarbetare fanns möjlighet att hjälpa Anders att ta fram de specialanpassade handtagen. De skrevs ut lager för lager utifrån en CAD-ritning i företagets 3d-skrivare. Materialet som användes var stålpulvret Uddeholm AM Corrax som är framtaget för verktygstillverkning.

Vill cykla kust till kust i USA

Nyligen överlämnades handtagen till en nöjd Anders Olsson.

– De ligger perfekt i handen! De har tyngd, men trots att de är gjorda i stål känns de överraskande mjuka, säger han.

Handtagen ska rymma flera funktioner som växlar och broms. Och de lär bli välanvända. Anders Olsson har planer på att cykla från kust till kust i USA, en sträcka på cirka 500 mil. Att göra en Ironman på Hawaii står också på önskelistan liksom fler OS-tävlingar. Medaljerna från OS är i frisim, men Anders ägnar sig även åt cykling, triatlon och skidåkning. Han har bland annat åkt Vasaloppet i en kälke och simmat från Alcatraz till San Francisco.

 

Handtagen ska ha flera olika funktioner som broms och växlar.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage