Nu kan "Järnmannen" rulla mot nya äventyr

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 april 2021
Anders Olsson med sina nya cykelhandtag, tillverkade av stålpulvret Uddeholm Corrax. Foto: Pressbild

Anders ”Järnmannen” Olsson är elitidrottare med tre Paralympicsguld i bagaget. När han behövde nya handtag i ett hårdare material till sin armcykel svarade tillverkaren att detta inte var möjligt. Det visade sig att det visst var möjligt – med hjälp av additiv tillverkning.

Anders Olsson behövde inte åka långt för att hitta en lösning på sitt problem, den fanns precis runt knuten hemma i värmländska Hagfors. Företaget Uddeholm, som är en del av den österrikiska stålkoncernen voestalpine, tillverkar verktygsstål för industriverktyg och levererar även stålpulver och 3d-printade verktyg och komponenter.

Uddeholm skriver i ett pressmeddelande att det tack vare en resurslucka och engagerade medarbetare fanns möjlighet att hjälpa Anders att ta fram de specialanpassade handtagen. De skrevs ut lager för lager utifrån en CAD-ritning i företagets 3d-skrivare. Materialet som användes var stålpulvret Uddeholm AM Corrax som är framtaget för verktygstillverkning.

Vill cykla kust till kust i USA

Nyligen överlämnades handtagen till en nöjd Anders Olsson.

– De ligger perfekt i handen! De har tyngd, men trots att de är gjorda i stål känns de överraskande mjuka, säger han.

Handtagen ska rymma flera funktioner som växlar och broms. Och de lär bli välanvända. Anders Olsson har planer på att cykla från kust till kust i USA, en sträcka på cirka 500 mil. Att göra en Ironman på Hawaii står också på önskelistan liksom fler OS-tävlingar. Medaljerna från OS är i frisim, men Anders ägnar sig även åt cykling, triatlon och skidåkning. Han har bland annat åkt Vasaloppet i en kälke och simmat från Alcatraz till San Francisco.

 

Handtagen ska ha flera olika funktioner som broms och växlar.

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast