”Stolta över att vara först på marknaden”

Mikael Schuisky, VP och Business Unit Manager på Sandvik Additive Manufacturing, säger att han är stolt över att kunna lansera komponenter tillverkade av Osprey 2507. Foto: Pressbild (kollage)

Sandvik och Beamit lanserar nu komponenter som 3d-printats med Osprey 2507, en super duplex-legering i rostfritt stål. Eftersom materialet är korrosionsbeständigt och väldigt hållbart lämpar sig delarna för användning inom till exempel offshore-industrin. 

– Vi är stolta över att kunna säga att Sandvik är först med att erbjuda 3d-printade komponenter i super duplex på marknaden, säger Mikael Schuisky, VP och Business Unit Manager på Sandvik Additive Manufacturing.

Sandvik har under många år utvecklat duplexstål. Enligt företaget har intresset för järnbaserade och korrosionståliga material ökat på senare år, inte minst inom offshore och den marina industrin där kraven på att komponenterna ska vara tåliga är extremt höga. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

 

Burkar med metallpulvret Osprey 2507. Foto: Pressbild

Lämpligt för reservdelstillverkning

Tillverkning med metallpulvret Osprey 2507 gör att komponenterna är näst intill täta (>99,9 procent) och sprickfria även innan efterbehandling. Enligt Sandvik har Osprey 2507 stor potential inom branscher där det krävs optimerade korrosionsbeständiga komponenter, men även för on demand-produktion av reservdelar.

Den 18 maj sänds det interaktiva webbinariet “Additive by Sandvik: Material Matters” som tar upp ämnet super duplex rostfritt stål och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


En dörröppnare för AM inom bilindustrin

Det är möjligt att 3D-printa en gångjärnsarm till en sportbil som kostar hälften så mycket att producera och som är 35 procent lättare, jämfört med en fräst del. Det visar ett designprojekt som forskningsinstitutet Frauenhofer IAPT står bakom. Resultaten kan appliceras även på andra komponenter i bilindustrin, enligt forskarna. 

Publicerat av: 

Hexagon vill växa genom samarbeten

Hexagon grundades 1992 i Stockholm och sysslade då med system för mätning och positionering. Sedan dess har företaget växt till en global teknikkoncern och nu är målet att “sätta data i arbete för att skapa en autonom framtid”, bland annat inom additiv tillverkning.

Publicerat av: