Trippelt släpp med fokus på AM 2.0

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 april 2021
Nya F770 bygger på den beprövade FDM-tekniken, men är utformad för storskaliga utskrifter. Det är en av tre nyheter hos Stratasys. Foto: Pressbild

Det är dags att ta steget från traditionell till additiv tillverkning. Det menar Stratasys som nu släpper tre 3d-skrivare, som enligt företaget, ska leda den utvecklingen. Storskaliga utskrifter, massproduktion och slutanvändning står i fokus för denna trippel-lansering.

Yoav Zeif.

”Det är en väldigt spännande dag för Stratasys, för mig personligen och för hela branschen. En milstolpe”. Så inledde Stratasys vd, Yoav Zeif, presskonferensen i samband med släppet. Han poängterade att 3d-printing är en nödvändighet för företag inom tillverkningsindustrin i framtiden.

– Det här är början på en ny resa, Additive Manufacturing 2.0, och det är Stratasys skyldighet att stötta företagen i den övergången, säger Yoav Zeif.

Stratasys vill kunna erbjuda ett helt ekosystem inom additiv tillverkning med polymerer och kompositer, inte bara 3d-skrivare, utan även material, mjukvara och service. Mottot är: Vilka behov ni än har, så har vi lösningen. Man vänder sig framför allt till företag som producerar låga och medelhöga volymer.

H350 för pålitlig serieproduktion

Vad är då nytt under solen? Ja, allt är inte helt nytt. I mars gick Stratasys ut med att man tagit fram en helt ny pulverbaserad teknik, SAF, eller Selective Absorption Fusion, som ingår i den nya H-serien. Något som 3dp.se skrivit om tidigare.  Den har utvecklats i samarbete med XAAR3D under tio års tid.

Först ut i serien är 3d-skrivaren H350 som ska klara att producera stora volymer för slutanvändning till låga kostnader. Till denna maskin används tredjepartsmaterial, till att börja med Stratasys High Yield PA 11, en biobaserad plast gjord på ricinolja.

H350-modellen är utformad för företag som vill ha en pålitlig serieproduktion som ger hög noggrannhet och repeterbarhet, inom branscher som fordonsindustrin, konsumtionsvaror, elektronik och industriell utrustning.

– Fördelarna med H350 är framför allt produktiviteten och noggrannheten. Den printar med en jämn värmefördelning oavsett placering på byggytan, säger Evald Ottosson, försäljningschef hos den svenska återförsäljaren Protech.

 

[metaslider id=”27209″]

 

”Mäta sig med formsprutade detaljer”

En annan nygammal nyhet är Stratasys Origin One. Stratasys köpte i december 2020 upp startupbolaget Origin, som lanserade sin första 3d-skrivare Origin One 2019. Nu kommer den i en uppdaterad version. Bland annat har det gjorts uppgraderingar av programvara och hårdvara, vilket ska resultera i en högre prestanda och fler användningsområden. Skrivaren ska kunna producera detaljerade högkvalitativa komponenter med ytfinish och hög repeterbarhet.

Evald Ottosson.

Precis som sin föregångare använder Stratasys Origin One den patenterade P3-teknologin som är en vidareutveckling av DLP-principen (Digital Light Processing). En maskin som är framtagen för massproduktion av delar för slutanvändning  i certifierade tredjepartsmaterial. Origin One passar fordons-, konsumentvaru-, medicin-, tand- och verktygsapplikationer.

Det som är unikt med Stratasys Origin One är enligt Evald Ottosson utbudet av olika specialmaterial.

– Du kan hitta material som passar exakt för det du vill göra. Maskinen har även en unik tillgång till ett antal parametrar så man kan styra processen. Delarna kan gott mäta sig med formsprutade motsvarigheter, ibland är de till och med bättre, säger Evald Ottosson.

Inom ett år ska dessutom både Origin One och H350 kunna använda mjukvaran GrabCad, som sedan tidigare finns för Polyjet- och FDM-skrivarna.

F770 för de största komponenterna

Slutligen, F770. En FDM-skrivare i storformatsklassen, som enligt Stratasys, fyller ett tomrum på marknaden. Den ska vara lätt att använda, pålitlig och prisvärd med ett inköpspris på under miljonen, installerat och klart inklusive tvättstation. En 3d-skrivare som har den största helt uppvärmda byggkammaren på marknaden som mäter 116 centimeter diagonalt och rymmer 372 liter. Den lämpar sig för tillverkning av prototyper, jiggar, fixturer och verktygsapplikationer i termoplaster.

– Tillverkning av stora komponenter har varit en stor utmaning. Tidigare har många skrivit ut olika delar med hjälp av SLS och limmat ihop dem, vilket kostar väldigt mycket pengar. Med F770 är det möjligt att skriva ut allt i ett enda stycke och det minimerar det manuella arbetet.

Jämfört med liknande maskiner på marknaden lovar Stratasys att F770 kan producera högre kvalitet utan dolda kostnader. På materialsidan erbjuds Ivory ASA och Black ABS-M30.

Positiv respons

Några av Protechs kunder hade fått förhandsinformation om släppet, och enligt Evald Ottosson har responsen varit väldigt positiv.

– Det är tre tekniker som spretar åt helt olika håll. Det tror jag innebär att nya kundgrupper hittar till oss. Vi har redan märkt att uppståndelsen kring den här lanseringen inneburit ett ökat intresse för Stratasys tidigare produkter.

– Det kanske inte är en revolution för branschen, för allt kan inte hända över en natt, men väl en evolution. Stratasys gör en jättesatsning mot massproduktion i och med det här släppet, säger Evald Ottosson.

För mer information om de olika 3d-skrivarna och teknikerna, se återförsäljaren Protechs hemsida.

 

Läs vidare

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

De omvandlar avfall till AM-material

Återvunna material från avfallsströmmar så som kaffe, oliver och kork. Det har blivit spanska företaget Smart Materials 3D:s speciella nisch.
Smart 3D 3

Formnext första dag i bilder

Det har återigen blivit dags för årets stora begivenhet för AM-branschen, Formnext-mässan i Frankfurt. I år medverkar runt 860 utställare som visar allt ifrån 3D-skrivare och efterbehandlingsustrustning till mjukvara och material. Här är några nedslag från mässans första dag. Formnext pågår den 19-22 november 2024.
Formnext kollage 2

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage