3D Hubs: Branschen tuffar på även i kristider

3D Hubs grundare, Brian Garrett och Bram de Zwart. Foto: Arkiv/Pressbild

Nederländska servicebyrån 3D Hubs släpper nu sin årliga trendrapport. Fokus i år är på hur AM-branschen klarat sig under pandemin, och det visar sig att den trots allt klarat sig ganska bra med solid tillväxt under 2020.

Det är tredje året i rad som den digitala servicebyrån 3D Hubs ger ut “Additive manufacturing report”, i år med undertiteln “3D Printing market growth in the year of the Covid-19”. Den visar att marknaden för additiv tillverkning värderades till 12,6 miljarder dollar under 2020. De kommande tre åren väntas tillväxten ligga på i snitt 17 procent för att nå 37,2 miljarder dollar 2026. Bara under 2020 skedde en tillväxt på 21 procent, vilket dock är lägre än förutspått innan pandemin.

Rapporten visar även att 65 procent av ingenjörsföretagen ökade sin produktion av 3d-printade detaljer under 2020, jämfört med året innan. Och 73 procent av dem förutspår att den ökningen kommer att fortsätta även under 2021. Orsakerna till ökningen är bland annat att det funnits mer tid till utvecklingsprojekt under pandemin och att logistikproblem  gjort att företagen printat delar antingen inhouse eller hos en servicebyrå.

Dyr tillverkning största hindret

Produktionen av prototyper dominerar fortfarande, men enligt 3D Hubs knappar tillverkningen av slutprodukter in. Den största ökningen syns i branscher som bioteknik, transport och bilindustrin. På frågan hur många delar som tillverkas vid varje tillfälle svarar 64 procent att det rör sig om 1-10 delar. Få tillverkar stora volymer.

Det största hindret för additiv tillverkning att växa är enligt rapporten att produktionen är för dyr och att kvaliteten på delarna inte är tillräckligt hög. Flera experter som medverkar i undersökningen på stora företag som Boeing och Siemens tror dock att branschen kommer att mogna, att tillverkningen kommer att bli billigare och kan användas för fler applikationer.

Om rapporten

3D Hubs rapport bygger på tre källor: en enkät bland 1 504 ingenjörsföretag, en systematisk genomgång av nyheter och nio stycken branschrapporter om marknadstrender inom AM, bland annat Wohlers report.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.