Fiskar efter framgång med växtbaserad lax

Rökt “lax” som 3d-printats av Revo Foods. Foto: Pressbild

Det ser ut som lax och, enligt tillverkaren, smakar det exakt som lax. Österrikiska Revo Foods har med hjälp av additiv tillverkning tagit fram växtbaserade fiskprodukter som nu ska lanseras på den europeiska marknaden.

Revo Foods grundades i Wien 2020. Företagets mål är att ta fram produkter som liknar lax och tonfisk, men som är helt växtbaserade och gjorda på ärtprotein, algextrakt och fibrer. Dessa produkterna ska vara bättre inte bara för hälsan utan även för miljön, eftersom de inte leder till överfiske eller att man får i sig farliga tungmetaller som kvicksilver och PCB.

“Fisken” produceras i en 3d-skrivare som är avsedd för mat. Denna tillverkningsmetod ska återskapa såväl utseende som textur hos ursprungsprodukten. Enligt Revo Foods ska det inte gå att skilja deras produkter från originalet.

Hittills har företaget lanserat två produkter i hemlandet: en rökt lax och ett bredbart laxpålägg. Dessa ska nu marknadsföras i hela Europa.

 

Sortimentet med rökt lax och bredbart pålägg. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.