3d-printad mellansula ska ge löparglädje

Skon har tagits fram tillsammans med Carbon och deras  DLS-teknik. Foto: Pressbild

Adidas har under flera år arbetat med att utveckla en mellansula till löparskor med hjälp av additiv tillverkning, något som 3dp.se skrivit om tidigare. Nu släpper man modellen Adidas 4DFWD. En sko som ska ge löparen en skjuts framåt, lovar tillverkaren.

Den nya skon är ett resultat av studier av löpares rörelsemönster i kombination med 3d-printingens möjligheter. Mellansulan har tagits fram i samarbete med 3d-skrivartillverkaren Carbon och deras  DLS-teknik (Digital Light Synthesis). Sedan starten har arbetet handlat mycket om att finjustera utformningen för att passa specifika rörelser.

Adidas hävdar att den nya skon ska generera en förflyttning framåt. Detta tack vare en perfekt geometri i det mönster som utgör själva mellansulan. Enligt företaget har fem miljoner olika kombinationer testats för att hitta rätt. Nätmönstret ska leda till en framåtrörelse vid vertikal belastning och minska bromskraften. Jämfört med tidigare sulor ska den nya varianten ge tre gånger så mycket skjuts framåt.

Nya Adidas 4DFWD finns i tre olika färger som kommer att släppas under våren och sommaren. Skon har även fått en ny ovandel i meshtyg i en strumpliknande passform.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.