Massivit lanserar ny stor 3d-skrivare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 maj 2021
En operatör tar ut en prototyp av en stötfångare från en Massivit 5000-skrivare. Foto: Massivit

Massivit lanserar nu en ny stor 3d-skrivare, Massivit 5000. Det isrealiska företaget har snabbt byggt upp en verksamhet som tar hand om de största formaten inom 3d-printing med sina allt större maskiner.

Maskinerna använder en så kallad GDP-teknik, eller Gel Dispensing Printing. Detta är en termohärdande process jämfört med den välkända termoplastiska processen som används för SLS- och FFF-skrivare. Termohärdande reaktioner används i SLA-tekniken där flytande fotopolymerer smälter samman vid exponering av starkt ljus.

I stället för att använda fotopolymervätska som vid SLA så använder Massivit sin GDP-process. Detta ger en rad fördelar. När det kommer till verktygshuvudet behåller gelen sin form, vilket gör att den kan härdas av starkt uv-ljus som fyller byggkammaren med ljus kontinuerligt. Det innebär att objekt kan skrivas ut så mycket som 30 gånger snabbare än konventionella additiva tillverkningsprocesser.

Processen gör även att materialet blir solitt i princip direkt och det krävs sällan stödstrukturer. Genom att använda större munstycken är det möjligt att skriva ut stora objekt snabbt. Även om det är möjligt att skriva ut större objekt med andra 3d-prininttekniker så tar det väldigt lång tid, dagar eller ibland till och med veckor. Detta ändrar GDP-hastigheten på och stora printjobb kan därmed göras billigare.

Fullskaliga prototyper

Det mest framträdande användningsområdet är det Massivit kallar fullskalig prototypframställning. Det innebär att man tillverkar en prototyp, till exempel en bil, i skala 1:1 genom att producera flera stora delar och sätta samman dessa. Maskinen har en byggvolym på 1450 x 1110 x 1800 millimeter.

Ett annat intressant exempel är industriell gjutning. Massivits process för att producera stora former är att först 3d-printa en struktur med hål i och med ett tunt ytskikt. Efter det läggs ett lager epoxiharts på insidan genom en rotationsprocess. Sist injiceras resten av insidan med en termoplast, så som ABS. Detta ger en väldigt styv form som klarar upprepad gjutning.

Massivit 5000 har två deponeringshuvuden istället för ett som på 1800, även om 1800 Pro kan uppgraderas till två. Det är oberoende verktygshuvuden som till exempel kan användas för att bygga två olika objekt i samma printjobb. Den stora skillnaden är att 5000 kan ha olika material i varje huvud. Än så länge erbjuder Massivit tre olika material: Dimengel 90, 100 och den nya 110. 110-materialet är kompatibelt med 5000s nya “HD” -funktion.

 

GDP-verktygshuvudet. Foto: Massivit
Jämnare yta med HD-funktion

HD, eller high definition, på Massivit 5000 är ett sätt att krympa lagerstorleken till bara 0,5 millimeter för att uppnå en mycket jämnare yta. Normalt kräver så stora objekt inte så hög upplösning eftersom lagren vanligtvis inte är märkbara i den skalan, men i några fall är blanka ytor mer önskvärda. Nu är detta möjligt med den nya HD-funktionen.

Det finns också ett nytt snabbläge som kan göra lager upp till 1,5 millimeter tjocka, något som ska öka printhastigheten betydligt – på bekostnad av något sämre ytkvalitet.

Massivit 5000 innehåller även ett AI-system med tre kameror som håller koll på printhuvudet för att säkerställa att det blir rengjort när det börjar samlas lös gel. Detta ska öka delkvaliteten och utskriftssäkerheten.

Det har även gjorts en del intressanta uppgraderingar i programvaran. Det finns nu en automatisk orienteringsfunktion som omedelbart omvandlar importerade 3d-modeller för att få de optimala förutsättningarna för GDP-utskrift. En annan ny funktion är ”Mold Mode”. Detta gör att en 3d-formmodell kan genereras automatiskt från vilken 3d-modell som helst.

Text: Roger Stormo

Översättning: Anja Degerholm

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1