Redo att ta emot andra omgången studenter

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 maj 2021
Henrik Rosenqvist och Hans Kohte i utbildningens nya lokaler i Gummifabriken i Värnamo. Foto: Campus Värnamo

I höstas började den första klassen blivande 3d-printtekniker vid Campus Värnamo. I höst drar en ny omgång i gång. – Den som är utbildad i 3d-print är attraktiv på arbetsmarknaden, säger Hans Kothe, huvudlärare på utbildningen.

Tankarna på att starta en 3D-printutbildning vid Campus Värnamo, med Tekniska Högskolan i Jönköping som huvudman, har funnits i flera år.

– För några år sedan kände vi att marknaden inte var mogen. Men efter att ha stämt av med företag i branschen såg vi att det fanns ett behov av utbildad personal, säger Hans Kohte.

Utbildningen Kvalificerad 3d-printtekniker är en YH-utbildning på två år. Den har 20 platser och nästa omgång startar i augusti. Efter utbildningen ska studenterna ha kompetensen att jobba med hela 3d-printprocessen. De får lära sig de olika teknikerna och materialen när det gäller både prototyp- och serietillverkning, men även andra moment som 3d-skanning, efterbearbetning och produktionsoptimering.

Praktik varje termin

En viktig del i utbildningen är Lia, Lärande i arbete. Campus Värnamo har ett nära samarbete med företag i branschen, bland andra Prototal, Add North, Bondtech, BLB Industries och PLM Group. Studenterna som går första året är just nu ute på praktik hos olika företag. De har totalt fyra Lia-perioder, en varje termin.

Även om branschen skriker efter utbildad personal så är det inte alltid lätt att locka studenter.

– Det är betydligt svårare att nå ut när det gäller utbildningar inom industri och tillverkning, än till exempel vårdutbildningar, säger Henrik Rosenqvist, marknadskommunikatör vid Campus Värnamo.

Hittills har tio behöriga sökt till utbildningen som förstahandsval, vilket garanterar att utbildningen kan starta. Men förhoppningen är såklart att fler ska hitta till denna växande bransch och att alla studieplatser ska bli upptagna.

Köpte in MJF-skrivare i höstas

Nyligen flyttade utbildningen in i en helt egen lokal i Gummifabriken i Värnamo. Där finns en maskinpark i proffsklassen, inte minst med en MJF-skrivare från HP. Det finns även en inlånad DLP-skrivare från PLM Group, en äldre SLS-variant och FDM-skrivare med plastfilament för de första jobben studenterna gör.

Lärare är förutom Hans Kohte även Pär Nobring från R.a.p.s. i Landskrona, som är inhyrd konsult. Under pandemin har utbildningen bedrivits såväl på distans som på plats i Värnamo vid de mer praktiska inslagen.

Vilka är det som söker utbildningen?

– Det är lite olika. Det kan vara de som jobbat inom tillverkningsindustrin, men som vill byta inriktning. Andra kommer direkt från gymnasiet. Och så har vi några som sysslar med cosplay och vill ta sitt fritidsintresse vidare, säger Hans Kohte.

Goda jobbmöjligheter

Cosplay är en hobby där utövaren klär ut sig till en figur eller karaktär, ofta från japansk populärkultur. En viktig del av cosplay är att tillverka sina egna dräkter och attiraljer, som ofta är väldigt detaljrika.

Varför ska man söka till en utbildning som 3d-printtekniker?

– Det finns en kompetensbrist och den som gått utbildningen är attraktiv på arbetsmarknaden. Och det finns jobb inom alla möjliga branscher, säger Hans Kohte.

– Vi vågar nästan lova att man får ett bra jobb efter utbildningen, säger Henrik Rosenqvist.

 

Den nya lokalen där utbildningen håller till.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1