Redo att ta emot andra omgången studenter

Henrik Rosenqvist och Hans Kohte i utbildningens nya lokaler i Gummifabriken i Värnamo. Foto: Campus Värnamo

I höstas började den första klassen blivande 3d-printtekniker vid Campus Värnamo. I höst drar en ny omgång i gång. – Den som är utbildad i 3d-print är attraktiv på arbetsmarknaden, säger Hans Kothe, huvudlärare på utbildningen.

Tankarna på att starta en 3D-printutbildning vid Campus Värnamo, med Tekniska Högskolan i Jönköping som huvudman, har funnits i flera år.

– För några år sedan kände vi att marknaden inte var mogen. Men efter att ha stämt av med företag i branschen såg vi att det fanns ett behov av utbildad personal, säger Hans Kohte.

Utbildningen Kvalificerad 3d-printtekniker är en YH-utbildning på två år. Den har 20 platser och nästa omgång startar i augusti. Efter utbildningen ska studenterna ha kompetensen att jobba med hela 3d-printprocessen. De får lära sig de olika teknikerna och materialen när det gäller både prototyp- och serietillverkning, men även andra moment som 3d-skanning, efterbearbetning och produktionsoptimering.

Praktik varje termin

En viktig del i utbildningen är Lia, Lärande i arbete. Campus Värnamo har ett nära samarbete med företag i branschen, bland andra Prototal, Add North, Bondtech, BLB Industries och PLM Group. Studenterna som går första året är just nu ute på praktik hos olika företag. De har totalt fyra Lia-perioder, en varje termin.

Även om branschen skriker efter utbildad personal så är det inte alltid lätt att locka studenter.

– Det är betydligt svårare att nå ut när det gäller utbildningar inom industri och tillverkning, än till exempel vårdutbildningar, säger Henrik Rosenqvist, marknadskommunikatör vid Campus Värnamo.

Hittills har tio behöriga sökt till utbildningen som förstahandsval, vilket garanterar att utbildningen kan starta. Men förhoppningen är såklart att fler ska hitta till denna växande bransch och att alla studieplatser ska bli upptagna.

Köpte in MJF-skrivare i höstas

Nyligen flyttade utbildningen in i en helt egen lokal i Gummifabriken i Värnamo. Där finns en maskinpark i proffsklassen, inte minst med en MJF-skrivare från HP. Det finns även en inlånad DLP-skrivare från PLM Group, en äldre SLS-variant och FDM-skrivare med plastfilament för de första jobben studenterna gör.

Lärare är förutom Hans Kohte även Pär Nobring från R.a.p.s. i Landskrona, som är inhyrd konsult. Under pandemin har utbildningen bedrivits såväl på distans som på plats i Värnamo vid de mer praktiska inslagen.

Vilka är det som söker utbildningen?

– Det är lite olika. Det kan vara de som jobbat inom tillverkningsindustrin, men som vill byta inriktning. Andra kommer direkt från gymnasiet. Och så har vi några som sysslar med cosplay och vill ta sitt fritidsintresse vidare, säger Hans Kohte.

Goda jobbmöjligheter

Cosplay är en hobby där utövaren klär ut sig till en figur eller karaktär, ofta från japansk populärkultur. En viktig del av cosplay är att tillverka sina egna dräkter och attiraljer, som ofta är väldigt detaljrika.

Varför ska man söka till en utbildning som 3d-printtekniker?

– Det finns en kompetensbrist och den som gått utbildningen är attraktiv på arbetsmarknaden. Och det finns jobb inom alla möjliga branscher, säger Hans Kohte.

– Vi vågar nästan lova att man får ett bra jobb efter utbildningen, säger Henrik Rosenqvist.

 

Den nya lokalen där utbildningen håller till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: