Tillverkar reservdelar i mobil AM-verkstad

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 maj 2021
Genom att använda additiv tillverkning kan Daimler Buses producera reservdelar betydligt snabbare än vid konventionell tillverkning. Foto: Pressbild

Daimler Buses har byggt ett mobilt 3d-printingcenter för produktion av reservdelar. I en container som mäter 12 x 3 meter finns allt som behövs för tillverkningen. Tanken är att snabbt och enkelt kunna förse kunderna med reservdelar.

Daimler Buses tillverkar bussar av varumärkena Mercedes-Benz och Setra samt reservdelar till dessa. Den första ”miniverkstaden” för 3d-printade reservdelar är placerad i Hamburg, på servicecentret BusWorld Home. I den 36 kvadratmeter stora containern finns toppmoderna 3d-skrivare för utskrifter i polyamid och alla nödvändiga arbetsstationer för tillverkning. I dagsläget kan 40 000 olika reservdelar printas, vissa av dessa tillverkas numera enbart med additiv tillverkning.

Containern kan enkelt flyttas med en truck och det enda som krävs för att kunna starta tillverkningen är el och internetuppkoppling. Den rymmer till exempel en CAD-station, plats för förarbete som pulverhantering samt efterbehandlingsstationer så som blästring och målning av komponenter.

 

[metaslider id=”27358″]

 

Fler enheter framöver

Den första containern i Hamburg är ett pilotprojekt, men decentraliseringen av servicekontoren ska fortsätta med fler enheter, enligt Daimler Buses. Det tar bara några dagar att få sin reservdel på detta sätt, jämfört med konventionell tillverkning som kan ta flera veckor.

– Tack vare det mobila 3d-printingcentret kan vi utnyttja fördelarna med 3d-printing i större utsträckning och höja takten på våra reservdelsleveranser. Med en decentraliserad produktion av delar på beställning kan vi undvika lagerkostnader och minska transporterna. 3d-printing gör inte bara att vi kan agera snabbt, flexibelt och ekonomiskt på kundernas krav, utan även förbättra vårt ekologiska fotavtryck för produktionen av reservdelar, säger Bernd Mack, Head of Customer Services and Parts på Daimler Buses, i ett pressuttalande.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1