Tillverkar reservdelar i mobil AM-verkstad

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 maj 2021
Genom att använda additiv tillverkning kan Daimler Buses producera reservdelar betydligt snabbare än vid konventionell tillverkning. Foto: Pressbild

Daimler Buses har byggt ett mobilt 3d-printingcenter för produktion av reservdelar. I en container som mäter 12 x 3 meter finns allt som behövs för tillverkningen. Tanken är att snabbt och enkelt kunna förse kunderna med reservdelar.

Daimler Buses tillverkar bussar av varumärkena Mercedes-Benz och Setra samt reservdelar till dessa. Den första ”miniverkstaden” för 3d-printade reservdelar är placerad i Hamburg, på servicecentret BusWorld Home. I den 36 kvadratmeter stora containern finns toppmoderna 3d-skrivare för utskrifter i polyamid och alla nödvändiga arbetsstationer för tillverkning. I dagsläget kan 40 000 olika reservdelar printas, vissa av dessa tillverkas numera enbart med additiv tillverkning.

Containern kan enkelt flyttas med en truck och det enda som krävs för att kunna starta tillverkningen är el och internetuppkoppling. Den rymmer till exempel en CAD-station, plats för förarbete som pulverhantering samt efterbehandlingsstationer så som blästring och målning av komponenter.

 

[metaslider id=”27358″]

 

Fler enheter framöver

Den första containern i Hamburg är ett pilotprojekt, men decentraliseringen av servicekontoren ska fortsätta med fler enheter, enligt Daimler Buses. Det tar bara några dagar att få sin reservdel på detta sätt, jämfört med konventionell tillverkning som kan ta flera veckor.

– Tack vare det mobila 3d-printingcentret kan vi utnyttja fördelarna med 3d-printing i större utsträckning och höja takten på våra reservdelsleveranser. Med en decentraliserad produktion av delar på beställning kan vi undvika lagerkostnader och minska transporterna. 3d-printing gör inte bara att vi kan agera snabbt, flexibelt och ekonomiskt på kundernas krav, utan även förbättra vårt ekologiska fotavtryck för produktionen av reservdelar, säger Bernd Mack, Head of Customer Services and Parts på Daimler Buses, i ett pressuttalande.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft