Tävling ska få fler studenter att upptäcka AM

För alla som vill delta i tävlingen är det en första digital kickoff den 17 juni.

3DVerkstan och Markforged anordnar under sommaren The Metal X Challenge, en designtävling som ska vässa svenska studenters tekniska kunskaper i allmänhet och kunskaperna om 3d-printing i synnerhet. Vinnaren koras den 2 oktober.

Tävlingen riktar sig till ingenjörsstudenter eller andra studenter som är intresserade av 3d-design och additiv tillverkning, och som studerar vid ett svenskt universitet.

– Vi har många otroligt duktiga ingenjörer i Sverige och en stor stolthet bland våra tillverkande företag som driver mycket av utvecklingen. Vi vill lyfta fram dessa talanger samt locka fram kreativiteten, säger Patrik Rosén på 3DVerkstan om tävlingen.

Utmaningen i The Metal X Challenge handlar om att skapa en fungerande 3d-modell som är anpassad för att skrivas ut med Markforged ADAM-teknologin (Atomic Diffusion Additive Manufacturing). Med Markforged Metal X-skrivare kan man skriva ut metalldelar i en rad olika material som till exempel rostfritt stål och koppar. Studenterna ska med sin innovativa design ta hänsyn till såväl möjligheter som begränsningar med tekniken.

Kickoff den 17 juni

För den som vill delta drar tävlingen igång med ett obligatoriskt kickoff-webbinarium den 17 juni, klockan 11. Då presenteras utmaningen närmare, vilka tekniska krav som ställs och hur man gör en design för ADAM-teknologin. Anmälan till webbinariet görs via denna länk, senast den 13 juni.

Intresset för att delta är redan stort. Det är första gången som tävlingen anordnas, men förmodligen inte den sista.

– Vi har fått ett stort gensvar redan och tittar på att eventuellt göra en global tävling nästa år, säger Patrik Rosén.

Under sommaren kan studenterna jobba med sitt projekt och deadline är den 2 september. Ett par veckor senare, den 16 september, presenteras tio finalister som får chansen att presentera sitt designprojekt för en jury bestående av personer som är verksamma i AM-branschen samt representanter för arrangörerna 3DVerkstan och Markforged. Presentationen kommer att ske via Zoom den 30 september.

Förstapriset i tävlingen är en Markforged Onyx One-skrivare.

Förstapriset en 3d-skrivare

Vinnaren av The Metal X Challenge presenteras den 2 oktober. Förstapriset är en Markforged Onyx One 3d-skrivare som är värd 60 000 kronor. Bidragen som placerar sig som topp tre får sin design printad och marknadsförd av 3DVerkstan och Markforged världen över.

Vad har ni för förväntningar på bidragen, vilken typ av komponenter kan det handla om?

– Förväntningarna är höga, då denna teknik öppnar upp dörrar som inte finns med traditionell tillverkning. Är rätt säker på att vi kommer se många häftiga applikationer när man har en stor frihet i designprocessen och ett stort antal olika material med olika egenskaper att utgå ifrån.

Varför tycker du att studenterna ska anmäla sig till tävlingen?

– Vill inte dra fram priserna egentligen, men en Markforged Onyx One är lite utav en drömmaskin för många som är intresserade av 3d-printing. Sedan tror jag ärligt talat att detta designarbete kan användas i framtida arbetsansökningar av studenterna. Vi har en rätt slipad jury med representanter från industrin också, så det finns ju möjlighet att få in en fot om man tar hem topplaceringarna. Vi kommer även promota dessa bidrag i sociala medier, så det blir helt klart mycket bra PR för studenten, säger Patrik Rosén.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3D-skanning avslöjar krigsbrott

3D-skanningföretaget Artec 3D har inlett ett samarbete med avdelningen för mänskliga rättigheter vid den nationella polisen i Ukraina. Detta för att dokumentera krigsförbrytelser i landet. Samarbetet presenterades i samband med en presskonferens i Luxembourg, där Artec 3D har sin hemvist. Genom 3D-skanning kan polisen samla in bevis för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som […]

Publicerat av: 

Nedslag under AM Summit

Heldagskonferensen AM Summit i Köpenhamn den 7 september samlade framför allt den danska AM-branschen, men även nordiska och internationella besökare. 3dp.se kikade in i montrarna hos några av de svenska utställarna för att höra vad besökarna var mest nyfikna på. 

Publicerat av: