Tävling ska få fler studenter att upptäcka AM

För alla som vill delta i tävlingen är det en första digital kickoff den 17 juni.

3DVerkstan och Markforged anordnar under sommaren The Metal X Challenge, en designtävling som ska vässa svenska studenters tekniska kunskaper i allmänhet och kunskaperna om 3d-printing i synnerhet. Vinnaren koras den 2 oktober.

Tävlingen riktar sig till ingenjörsstudenter eller andra studenter som är intresserade av 3d-design och additiv tillverkning, och som studerar vid ett svenskt universitet.

– Vi har många otroligt duktiga ingenjörer i Sverige och en stor stolthet bland våra tillverkande företag som driver mycket av utvecklingen. Vi vill lyfta fram dessa talanger samt locka fram kreativiteten, säger Patrik Rosén på 3DVerkstan om tävlingen.

Utmaningen i The Metal X Challenge handlar om att skapa en fungerande 3d-modell som är anpassad för att skrivas ut med Markforged ADAM-teknologin (Atomic Diffusion Additive Manufacturing). Med Markforged Metal X-skrivare kan man skriva ut metalldelar i en rad olika material som till exempel rostfritt stål och koppar. Studenterna ska med sin innovativa design ta hänsyn till såväl möjligheter som begränsningar med tekniken.

Kickoff den 17 juni

För den som vill delta drar tävlingen igång med ett obligatoriskt kickoff-webbinarium den 17 juni, klockan 11. Då presenteras utmaningen närmare, vilka tekniska krav som ställs och hur man gör en design för ADAM-teknologin. Anmälan till webbinariet görs via denna länk, senast den 13 juni.

Intresset för att delta är redan stort. Det är första gången som tävlingen anordnas, men förmodligen inte den sista.

– Vi har fått ett stort gensvar redan och tittar på att eventuellt göra en global tävling nästa år, säger Patrik Rosén.

Under sommaren kan studenterna jobba med sitt projekt och deadline är den 2 september. Ett par veckor senare, den 16 september, presenteras tio finalister som får chansen att presentera sitt designprojekt för en jury bestående av personer som är verksamma i AM-branschen samt representanter för arrangörerna 3DVerkstan och Markforged. Presentationen kommer att ske via Zoom den 30 september.

Förstapriset i tävlingen är en Markforged Onyx One-skrivare.

Förstapriset en 3d-skrivare

Vinnaren av The Metal X Challenge presenteras den 2 oktober. Förstapriset är en Markforged Onyx One 3d-skrivare som är värd 60 000 kronor. Bidragen som placerar sig som topp tre får sin design printad och marknadsförd av 3DVerkstan och Markforged världen över.

Vad har ni för förväntningar på bidragen, vilken typ av komponenter kan det handla om?

– Förväntningarna är höga, då denna teknik öppnar upp dörrar som inte finns med traditionell tillverkning. Är rätt säker på att vi kommer se många häftiga applikationer när man har en stor frihet i designprocessen och ett stort antal olika material med olika egenskaper att utgå ifrån.

Varför tycker du att studenterna ska anmäla sig till tävlingen?

– Vill inte dra fram priserna egentligen, men en Markforged Onyx One är lite utav en drömmaskin för många som är intresserade av 3d-printing. Sedan tror jag ärligt talat att detta designarbete kan användas i framtida arbetsansökningar av studenterna. Vi har en rätt slipad jury med representanter från industrin också, så det finns ju möjlighet att få in en fot om man tar hem topplaceringarna. Vi kommer även promota dessa bidrag i sociala medier, så det blir helt klart mycket bra PR för studenten, säger Patrik Rosén.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]