Får certifiering för olje- och gasindustrin

Färdigprintade delar i det nyligen certifierade materialet Inconel 718 tas ut för vidare behandling. Foto: Pressbild

Protolabs har fått en DNV-certifiering för additiv metalltillverkning inom olje-, gas- och energiindustrin. Certifieringen ska garantera säkerheten för utrustning och tillverkning av komponenter i dessa branscher som verkar i krävande förhållanden.

DNV-certifieringen “Qualification of manufacturers” är en av de första som delas ut i AM-branschen, och Protolabs är det första företaget i EMEA-regionen som får certifieringen för användningen av pulverbäddsteknologin DMLS (Direct Metal Laser Sintering). Det skriver Protolabs i ett pressmeddelande. Certifikatet omfattar även superlegeringen Inconel 718, en korrosionsbeständig nickelkrom.

Processen har inneburit tekniska utvärderingar av maskinutrustning och material.

– Trygghet är en självklar nödvändighet för olje- och gasbranschen och för energisektorn i stort. Granskningar av våra tillverkningsanläggningar och processer bevisar att vi uppfyller olje- och gasbranschens allmänna krav, vilket gör att vi nu kan erbjuda bättre stöd till hela branschen, säger Daniel Cohn, General Manager och 3DP Lead för Protolabs i EMEA.

Bygger stor anläggning i Tyskland

Enligt Cohn kommer certifieringen förmodligen leda till en ökad efterfrågan på 3d-printade reservdelar där gjutformarna inte längre finns kvar. Det kan till exempel handla om pumpar, valv, komponenter för turbiner och sensor-utrustning. Delar där AM-teknologin kan skapa tåligare design.

Protolabs bygger för närvaro en ny 5 000 kvadratmeter stor tillverkningsanläggning i Putzbrunn i Tyskland. En investering på 13,5 miljoner euro som ska öka kapaciteten för 3d-printing med 50 procent, för att möta den ökade efterfrågan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.