Nya SLS-skrivaren ska ge skjuts uppåt

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 maj 2021
David Johansson och Nicklas Ingvarsson framför den nya SLS-skrivaren EOS P 396.

Nystartade servicebyrån Polyshape i Huskvarna utökar verksamheten med en SLS-skrivare från EOS av modellen P 396. – Det är en snabb och bra maskin med hög kapacitet, säger David Johansson på Polyshape.

De två delägarna David Johansson och Nicklas Ingvarsson drev mellan 2014 och 2018 servicebyrån Preshape tillsammans. Under den tiden hade de föregångaren till EOS P 396, därför var valet inte svårt när de nu skulle göra en maskininvestering till sitt nya företag.

– Det är maskin vi känner till och vet fungerar bra, och EOS är en tillverkare med gott renommé på marknaden.

Maskinen är redan installerad och det första jobbet är kört. I huvudsak kommer Polyshape använda den för att skriva ut snabba prototyper och korta serier i materialet PA 2200. För den som önskar få sina SLS- detaljer infärgade kan det ordnas, alternativt lackera den i rätt kulör.

Verksamheten rullar på

Polyshape startade tidigare i våras och 3dp.se skrev om företaget i början av april. Företaget erbjuder tillverkning med de olika teknikerna SLA, SLS och vakuumgjutning. Man har inte riktat in sig på något specifikt affärsområde utan vänder sig till potentiella kunder inom en rad olika branscher.

Den första tiden har rullat på bra, säger David Johansson.

– Vi har fått in nya uppdrag och jobbar med alla teknikerna. Verksamheten är i gång så det känns bra. Vi vill såklart öka ännu mer och nästa steg blir att anställa, men det blir nog inte aktuellt innan semestern.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D

Desktop Metal lämnar in dubbla stämningar

Desktop Metal har lämnat in inte bara en utan två stämningsansökningar mot Nano Dimension. De handlar om att Nano Dimension brustit i sina skyldigheter när det gäller fusionsavtalet mellan de två bolagen.
Nano Dimension 5