Praktikjakt för blivande 3d-printingspecialister

R.a.p.s. LIA-praktikant Samuel Johansson och ett av hans projekt, en arbetsstation för verktyg.

Finnes: Duktiga studenter med stort intresse för 3d-printing. Sökes: Praktikplatser. YH-utbildningen 3d-printingspecialist i Eslöv söker nu med ljus och lykta efter så kallade LIA-platser (Lärande i arbete) inför höstterminen.

Patrik Palmquist är utbildningskoordinator på företaget R.a.p.s. i Landskrona som har ansvaret för utbildningen. Just nu sitter han och ringer runt till företag som skulle kunna ta emot praktikanter. Han säger att många företag är positiva, men att det ändå är svårt att hitta tillräckligt med platser.

– Jag ringer till företagen och frågar om de är positiva att ta emot en student. Är de positiva får sedan eleven själv ringa och “sälja” in sig med ett projekt. Företagen behöver egentligen inte göra så mycket, utan det är studenten som ska komma med ett projekt vad som kan bli bra till företaget. Praktikanten behöver ett bollplank på företaget, men ingen handledare, berättar Patrik Palmquist och fortsätter:

– Eleven behöver inte heller vara på plats på företaget, även om det är det bästa. Tack vare coronaläget arbetar många redan på distans och det kan eleven också göra.

Vitt skilda branscher

Totalt är det 20 platser som ska skakas fram och i skrivande stund har Patrik hittat 6-7 stycken. Eleverna kommer från hela Sverige, så praktikplatserna kan också vara utspridda. Hittills har han hittat platser hos bland annat Nolato i Torekov, Tetra Pak i Lund, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Alfdex i Landskrona Alfdex som arbetar med högeffektiva lösningar för rengöring av dieselmotorer från vevhusgaser.

 

Flera olika projekt

R.a.p.s. har under våren en LIA-praktikant som studerar på YH-utbildningen Kvalificerad 3d-printtekniker i Värnamo. Samuel Johansson har under sina praktikveckor fått jobba med några olika projekt. Det första gick ut på att bygga en arbetsstation till en av 3d-skrivarna.

– Jag har tagit fram fixturer och hållare så att det enkelt går att sätta upp verktygen på en tavla vid skrivaren, till exempel olika tänger, berättar Samuel Johansson.

Han har även fått jobba med ett projekt till en annan skrivare där kylsystemet ska bytas från luft till vatten, för att plasten inte ska smälta för tidigt i printprocessen. I det projektet har han fått planera vad  som ska göras och hur.

På frågan vad han lärt sig under sin praktik kommer han in just på det, att han fått lära sig att planera ett projekt.

– Här har jag fått en uppgift som ska lösas, men inte någon information om hur den ska lösas. Det är väl den största skillnaden jämfört med utbildningen, att jag har fått planera mer själv. Det blir mer som ett riktigt jobb, säger Samuel Johansson.

Möjlighet att testa idé

Höstens praktikperiod är på två månader och startar i slutet av augusti. Den som är nyfiken på att ta emot en LIA-praktikant kan höra av sig till Patrik Palmquist.

– Har man frågor får man gärna höra av sig till mig. LIA-praktiken kan vara en möjlighet för företagen att till exempel testa en idé som man har för att se om det funkar med 3d-printing.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: