onsdag 18 maj – vecka 20
Finnes: Duktiga studenter med stort intresse för 3d-printing. Sökes: Praktikplatser. YH-utbildningen 3d-printingspecialist i Eslöv söker nu med ljus och lykta efter så kallade LIA-platser (Lärande i arbete) inför höstterminen.
Patrik Palmquist är utbildningskoordinator på företaget R.a.p.s. i Landskrona som har ansvaret för utbildningen. Just nu sitter han och ringer runt till företag som skulle kunna ta emot praktikanter. Han säger att många företag är positiva, men att det ändå är svårt att hitta tillräckligt med platser.
– Jag ringer till företagen och frågar om de är positiva att ta emot en student. Är de positiva får sedan eleven själv ringa och “sälja” in sig med ett projekt. Företagen behöver egentligen inte göra så mycket, utan det är studenten som ska komma med ett projekt vad som kan bli bra till företaget. Praktikanten behöver ett bollplank på företaget, men ingen handledare, berättar Patrik Palmquist och fortsätter:
– Eleven behöver inte heller vara på plats på företaget, även om det är det bästa. Tack vare coronaläget arbetar många redan på distans och det kan eleven också göra.
Totalt är det 20 platser som ska skakas fram och i skrivande stund har Patrik hittat 6-7 stycken. Eleverna kommer från hela Sverige, så praktikplatserna kan också vara utspridda. Hittills har han hittat platser hos bland annat Nolato i Torekov, Tetra Pak i Lund, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Alfdex i Landskrona Alfdex som arbetar med högeffektiva lösningar för rengöring av dieselmotorer från vevhusgaser.
R.a.p.s. har under våren en LIA-praktikant som studerar på YH-utbildningen Kvalificerad 3d-printtekniker i Värnamo. Samuel Johansson har under sina praktikveckor fått jobba med några olika projekt. Det första gick ut på att bygga en arbetsstation till en av 3d-skrivarna.
– Jag har tagit fram fixturer och hållare så att det enkelt går att sätta upp verktygen på en tavla vid skrivaren, till exempel olika tänger, berättar Samuel Johansson.
Han har även fått jobba med ett projekt till en annan skrivare där kylsystemet ska bytas från luft till vatten, för att plasten inte ska smälta för tidigt i printprocessen. I det projektet har han fått planera vad som ska göras och hur.
På frågan vad han lärt sig under sin praktik kommer han in just på det, att han fått lära sig att planera ett projekt.
– Här har jag fått en uppgift som ska lösas, men inte någon information om hur den ska lösas. Det är väl den största skillnaden jämfört med utbildningen, att jag har fått planera mer själv. Det blir mer som ett riktigt jobb, säger Samuel Johansson.
Höstens praktikperiod är på två månader och startar i slutet av augusti. Den som är nyfiken på att ta emot en LIA-praktikant kan höra av sig till Patrik Palmquist.
– Har man frågor får man gärna höra av sig till mig. LIA-praktiken kan vara en möjlighet för företagen att till exempel testa en idé som man har för att se om det funkar med 3d-printing.
Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. maj, 2022
Massivit 3D satsar mot den nordiska marknaden. Sedan snart ett år tillbaka är Björn Björnström företagets representant i Norden, och under Elmia 3D den 10-13 maj är han på plats för att visa möjligheterna med den patenterade GDP-teknologin för storskaliga utskrifter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. maj, 2022
En “silent auction” kommer att äga rum nästa vecka i syfte att ge direkt stöd till Ukraina. Auktionen är ett initiativ från flera aktörer inom 3D-printing-branschen och går under namnet “Togheter we are strong”.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. maj, 2022
I 3DVerkstans monter under Elmia 3D gästar Spectram Technology, som visar upp sin robotintegration för metallutskrifter, och Markforged som tagit med en “field edition” av sin 3D-skrivare X7.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 11. maj, 2022
EOS grundade 2016 konsultenheten Additive Minds. När EOS ställer ut under Elmia 3D har de bjudit in en konsult från Additive Minds för att visa hur man kan hjälpa företag att utnyttja potentialen med industriell 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 11. maj, 2022
Metallforskningsinstitutet Swerim och Sandvik-ägda Kanthal har investerat i en gemensam atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver. En satsning som ska bidra till att Sverige behåller sin världsledande position inom metallpulver.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. maj, 2022
Svenska 3D-skrivartillverkaren Freemelt har på kort tid tecknat avtal med två amerikanska återförsäljare. Detta ska accelerera försäljningen av forskningssystemet Freemelt ONE och har redan genererat en affär.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 6. maj, 2022
Den 12 maj bjuder 3D-skrivartillverkaren Stratasys in till ett virtuellt event och bjuder på ett gäng nyheter. Det handlar om två 3D-skrivare, mer än 20 material, mjukvara och exempel på applikationer.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. maj, 2022
Nyligen invigde GE Renewable Energy sin nya toppmoderna anläggning för tillverkning av vindkraftstorn. Tillverkningen ska ske med ett automatiserat 3D-printingsystem som gör armerade betongkonstruktioner, levererad av danska Cobod.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. maj, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige