Elsparkcykel 3d-printad helt i kolfiberkomposit

Elsparkcykeln kan individanpassas, bland annat efter förarens längd och vikt. Foto: Pressbild

Det amerikanska företaget Scotsman släpper nu, vad de menar är, världens första 3d-printade elsparkcykel som är tillverkad i ett enda stycke av kolfiberkomposit. Den är framtagen i samarbete med Arevo.

Det finns elsparkcyklar som har komponenter tillverkade av kolfiberkomposit, men Scotsmans nya flaggskeppsmodell består helt och hållet av det lätta materialet. Såväl ram som styre, styrstam och ståplatta är tillverkade i kolfiberkomposit. Materialvalet gör cykeln stöttålig samtidigt som den är lätt.

Teknik- och 3d-printingföretaget Arevo, som precis som Scotsman har sin bas i Silicon Valley i Kalifornien, står bakom den avancerade tekniken. Den möjliggör en individanpassning där varje ram kan skräddarsys efter ägarens längd, vikt, körställning samt arm- och benlängd.

 

 

Dubbla motorer och snabbladdande batterier

Elsparkcykeln har även en mängd avancerade funktioner. Som att den kan utrustas med dubbla motorer med totalt 2000 watts effekt, ett dubbelt regenererande bromssystem, patenterade kompositdämpare och plats för dubbla, snabbladdande batterier för extra lång körtid. Batteriet kan dessutom användas som powerbank till mobilen eller datorn. Elsparkcykeln är uppkopplad via GPS och mobilnätet, som gör det möjligt att lokalisera den var den än är och låsa upp den automatiskt. Den har även en inbyggd kamera på styret.

Målgruppen för elsparkcykeln är, enligt Scotsman, bland andra den urbana pendlaren som vill ha ett alternativt transportmedel. Den säljs för 2 999 dollar med leverans från december 2021.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.