LTH visar 3d-printad arkitektur i Venedig

Under arkitekturbiennalen i Venedig visas två 3d-printade verk. Foto: Pressbild/Lunds universitet

En forskargrupp från Lunds universitet ställer just nu ut två verk på Venedigs arkitekturbiennal som tillverkats med 3d-printing. Det handlar om två storskaliga prototyper som visas på utställningen Time Space Existence.

Forskargruppen bioDigital materia från institutionen för arkitektur och byggd miljö vid LTH står bakom de två verken, som ligger i gränslandet mellan konst och vetenskap. Det skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Meristem wall. Foto: Lunds universitet

– Det är en utställning som handlar om potentialen av 3d-printad arkitektur, där vi försöker utforska och demonstrera hur byggnader och byggnadsdesign kan förändras i grunden som en konsekvens av ny teknologi, säger David Andréen, lektor vid institutionen för arkitektur och byggd miljö vid LTH.

Han har tillsammans med doktoranden Ana Goidea ställt samman utställningen. Det ena projektet, “Protomycokion”, handlar om hållbara material och hur man kan integrera biologi i tillverkningsprocessen. Protomycokion är en pelare som 3d-printats med ett kompositmaterial som består av skogsbiprodukter och en levande svamp.

Kolumnen är utformad med hjälp av en serie beräkningssimuleringar och algoritmer som baseras på svampens behov så väl som tillverkningsprocess och den slutliga användningen som en byggnadskomponent.

Inspiration från termitstackar

Det andra projektet handlar mer om form och funktion, och hur komplexiteten i additiv tillverkning kan utnyttjas. Verket “Meristem Wall” väger omkring 600 kilo och är tillverkad med så kallad binder jetting-teknologi, som kompletterats med ett CNC-stickat tyg.

– Väggen innehåller ett system av reglerbara luftflöden modellerade efter termitstackars fysiologi. Denna mekanism gör det möjligt för väggen att reglera, lagra och kontrollera byggnadens inre klimat, säger David Andréen och fortsätter:

– Väggens geometri och det integrerade luftflödet gör att den kan fungera som en biologisk livsmiljö för ett varierat ekosystem och ta konceptet med den gröna muren bortom en vanlig trädgård. Det ger en rik livsmiljö för stadslivet och ger en rad ekologiska nischer.

Utställningen är resultatet av ett forskningsprojekt som finansieras av Boverket. Verken kan ses på Palazzo European Cultural Centre i Venedig som en del av utställningen Time Space Existence, mellan den 22 maj och 21 november.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: