Släpper fyra nya material till "Figure 4"

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 1 juni 2021
3D Systems ”Figure 4”-skrivare. Foto: Pressbild

3d-skrivartillverkaren 3D Systems har lagt till fyra nya ”Figure 4”-hartsvarianter i sin materialportfölj, som de menar kommer att ”revolutionera avancerad produktion”. 

De nya ”Figure 4”-materialen är “High Temp 150C FR Black”, “Tough 65C Black”, “Tough 60C White” och “Rigid Grey”. De har antingen förbättrad flamsäkerhet, styrka eller biokompatibilitet, något som gör dem väl anpassade till en antal slutproduktions- och prototypapplikationer inom konsumentelektronik, bilindustri, hälsotjänster, industri och luftfart.

– De senaste förbättringarna i ”Figure 4”-portföljen hjälper våra kunder att producera delar som inte bara förbättrar prestandan, men även produktiviteten, säger Edwin Hortelano, Senior VP of Materials Engineering & Development på 3D Systems.

Flamsäker och halogenfri

3D Systems har utvecklat flamsäkert och halogenfritt material med den nya “High Temp 150C FR Black”-iterationen till sin ”Figure 4”-harts. Den ultrastyva polymeren sägs ha utmärkt ytkvalitet samtidigt som den ger noggranna delar, och den är även certifierad för användning inom krävande elektronik och rymdfart.

Med en tjocklek på 2 eller 3 millimeter är  “High Temp 150C FR Black” UL94 V0-klassificerad för att producera elektroniska komponenter som skydd och hylsor för kretskort (PCB).

Text: Roger Stormo

Översättning: Anja Degerholm

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1