Högtflygande planer om reparationer

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 juni 2021
Projektledningen bestående av Tor Grahn, teknisk chef, Roberth Söderqvist, värdeflödeschef, Mikael Granqvist, projektledare framför en av produkterna som industrialiseras.

GKN Aerospace i Trollhättan satsar på komponentreparationer inom flygindustrin, bland annat med additiv tillverkning. Något som ska bidra till en mer hållbar flygbransch, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vårt mål är att finnas med i alla led av en flygmotors livscykel och vi växlar därför upp vårt arbete med reparationer. Vi ser det som en viktig tillväxtmarknad med otrolig potential, säger Malin Andersson, produktionschef på GKN i Trollhättan.

Att byta ut utslitna flygmotorkomponenter kan bli en dyr historia. De är ofta tillverkade i avancerade metallegeringar och har hårda säkerhetskrav. Varför då inte försöka förlänga livslängden på de befintliga delarna och utnyttja de resurser som redan finns? GKN Aerospace har utvecklat nya metoder för reparationer, bland annat med hjälp av additiv tillverkning som drar ner kostnaderna och ökar flexibiliteten. Man använder sig även av automatiserad inspektion vilket förenklar undersökningen av komponenten.

Malin Andersson.
Bygger ut i Trollhättan

Målet är att återställa komponenten till ett skick som gör att motorns prestanda upprätthålls eftersom det minskar bränsleförbrukningen, som annars ökar i takt med att motorn slits. Det kan i sin tur kan leda till en förbättrad hållbarhet inom flygindustrin och ökad lönsamhet.

GKN Aerospace siktar på att bli branschledande inom reparationer av flygplanskomponenter. För tillfället byggs ett helt nytt verkstadsavsnitt på anläggningen i Trollhättan som ska fokusera på detta. Kunskapen finns redan, men flöden och processer håller just nu på att optimeras. Företaget har även liknande anläggningar i USA och Malaysia som också kan användas för reparationer. Flera stora beställningar är redan säkrade och bolaget räknar med att behöva anställa mer personal.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1