Högtflygande planer om reparationer

Projektledningen bestående av Tor Grahn, teknisk chef, Roberth Söderqvist, värdeflödeschef, Mikael Granqvist, projektledare framför en av produkterna som industrialiseras.

GKN Aerospace i Trollhättan satsar på komponentreparationer inom flygindustrin, bland annat med additiv tillverkning. Något som ska bidra till en mer hållbar flygbransch, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vårt mål är att finnas med i alla led av en flygmotors livscykel och vi växlar därför upp vårt arbete med reparationer. Vi ser det som en viktig tillväxtmarknad med otrolig potential, säger Malin Andersson, produktionschef på GKN i Trollhättan.

Att byta ut utslitna flygmotorkomponenter kan bli en dyr historia. De är ofta tillverkade i avancerade metallegeringar och har hårda säkerhetskrav. Varför då inte försöka förlänga livslängden på de befintliga delarna och utnyttja de resurser som redan finns? GKN Aerospace har utvecklat nya metoder för reparationer, bland annat med hjälp av additiv tillverkning som drar ner kostnaderna och ökar flexibiliteten. Man använder sig även av automatiserad inspektion vilket förenklar undersökningen av komponenten.

Malin Andersson.

Bygger ut i Trollhättan

Målet är att återställa komponenten till ett skick som gör att motorns prestanda upprätthålls eftersom det minskar bränsleförbrukningen, som annars ökar i takt med att motorn slits. Det kan i sin tur kan leda till en förbättrad hållbarhet inom flygindustrin och ökad lönsamhet.

GKN Aerospace siktar på att bli branschledande inom reparationer av flygplanskomponenter. För tillfället byggs ett helt nytt verkstadsavsnitt på anläggningen i Trollhättan som ska fokusera på detta. Kunskapen finns redan, men flöden och processer håller just nu på att optimeras. Företaget har även liknande anläggningar i USA och Malaysia som också kan användas för reparationer. Flera stora beställningar är redan säkrade och bolaget räknar med att behöva anställa mer personal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: