Sågspån blir till nya träprodukter

Träskivor som tillverkats med sågspån.

Det amerikanska startup-bolaget Forust har utvecklat en metod för att kunna tillverka nya träprodukter av sågspån. Processen görs i en 3d-skrivare från Desktop Metal.

Företaget hade en idé: Varför inte lägga sågspån i 3d-skrivaren och få fram nya träprodukter? Med alla fördelar som kommer med additiv tillverkning samtidigt som avfallsprodukten – sågspån – används på ett nytt sätt? Forust gick till en av de största producenterna av 3d-skrivare, Desktop Metal, med sin affärsidé.

Varje år fälls det omkring 15 miljarder träd som används till pappersframställning, transportemballage, byggmaterial, möbler, bränsle och mycket mer. När träet behandlas skapas massvis av sågspån, som kan användas till spånskivor, i pappersindustrin eller i annan bearbetad form. Trots det kastas eller bränns majoriteten av all sågspån, men nu kan de även användas för att tillverka nya träprodukter. Konceptet bygger på att blanda sågspån och lignin med ett bindemedel av bioepoxy, som sprayas ut genom munstyckena på 3d-skrivaren.

De har till och med tänkt vidare och utvecklat en alternativ robotbaserad 3d-skrivare i storformat, så man kan kan producera hela träskivor i skrivaren. Man behöver inte heller skapa en trästruktur på den färdiga produkten, även om det är mest närliggande.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printing till kaffet

Replique och Miele har inlett ett samarbete om att producera 3d-printade tillbehör. Repliques 3d-utskriftsplattform har integrerats i Mieles webbutik, vilket möjliggör till exempel produktion i så lite som ett exemplar, och snabb och kostnadseffektiv tillgång till marknaden.

Publicerat av: