Sågspån blir till nya träprodukter

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 juni 2021
Träskivor som tillverkats med sågspån.

Det amerikanska startup-bolaget Forust har utvecklat en metod för att kunna tillverka nya träprodukter av sågspån. Processen görs i en 3d-skrivare från Desktop Metal.

Företaget hade en idé: Varför inte lägga sågspån i 3d-skrivaren och få fram nya träprodukter? Med alla fördelar som kommer med additiv tillverkning samtidigt som avfallsprodukten – sågspån – används på ett nytt sätt? Forust gick till en av de största producenterna av 3d-skrivare, Desktop Metal, med sin affärsidé.

Varje år fälls det omkring 15 miljarder träd som används till pappersframställning, transportemballage, byggmaterial, möbler, bränsle och mycket mer. När träet behandlas skapas massvis av sågspån, som kan användas till spånskivor, i pappersindustrin eller i annan bearbetad form. Trots det kastas eller bränns majoriteten av all sågspån, men nu kan de även användas för att tillverka nya träprodukter. Konceptet bygger på att blanda sågspån och lignin med ett bindemedel av bioepoxy, som sprayas ut genom munstyckena på 3d-skrivaren.

De har till och med tänkt vidare och utvecklat en alternativ robotbaserad 3d-skrivare i storformat, så man kan kan producera hela träskivor i skrivaren. Man behöver inte heller skapa en trästruktur på den färdiga produkten, även om det är mest närliggande.

 

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1