Utlovar snabbare efterbehandling

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 juni 2021
Density 2021 Gen II finns tillgänglig från sommaren 2021.

Tillverkaren Wematter släpper nu en uppgraderad version av rengöringssystemet till Gravity. Density 2021 Gen II ska undvika flaskhalsar i produktionen genom att korta ner tiden för efterbehandling med hjälp av vattenblästring och bearbetning med tryckluft.

I slutet av 2020 släppte Linköpingsbaserade företaget Wematter Gravity, ett ekosystem för additiv tillverkning med SLS-teknik. Sedan dess har systemet kompletterats med en enhet för kammarreglering, Atmosphere. Och nu kommer alltså ytterligare en uppdatering genom lanseringen av andra generationens rengöringsstation.

Density används bland annat för att efterbehandla 3d-utskrifter baserade på pulver med hjälp av endast högtrycksvatten. En skonsam metod jämfört med andra blästringstekniker som inte påverkar ytsktrukturen i samma utsträckning. Det går även att byta till tryckluft för att snabba på torkprocessen.

 

Efter vattenblästring och torkning med tryckluft är 3d-utskrifterna klara att använda.
Kortar efterbehandlingstiden väsentligt

Enligt Wematter kan efterbehandlingstiden kortas med upp till 83 procent, från en timme till tio minuter per uppsättning 3d-utskrifter.

– Mångsidigheten gör Density 2021 Gen II till det självklara valet för efterbehandling till 3d-skrivare, oavsett om det handlar om att rengöra pulver inom segmentet PBF (Powder Bed Fusion), ta bort vax från en polyjet-utskrift eller avlägsna löslig stödstruktur som till exempel polyvinylakrylat från en FDM-utskrift, säger grundaren och vd:n Robert Kniola i ett pressuttalande.

Nyheterna med Density 2021 Gen II är bland annat en ergonomisk skyddslucka med en kupol av slagtåligt glas som öppnas framifrån, en större kammarvolym som ger ökad vattenkapacitet, integrerad tryckluft och handskar i en ny position och med en ny form. Dessutom har den en helgjuten rengöringskammare med kontinuerliga svepande ytor ihop med ett avfuktningssystem för en mer klinisk miljö.

Density 2021 Gen II finns tillgänglig från sommaren 2021.

 

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE