Utlovar snabbare efterbehandling

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 4 juni 2021
Density 2021 Gen II finns tillgänglig från sommaren 2021.

Tillverkaren Wematter släpper nu en uppgraderad version av rengöringssystemet till Gravity. Density 2021 Gen II ska undvika flaskhalsar i produktionen genom att korta ner tiden för efterbehandling med hjälp av vattenblästring och bearbetning med tryckluft.

I slutet av 2020 släppte Linköpingsbaserade företaget Wematter Gravity, ett ekosystem för additiv tillverkning med SLS-teknik. Sedan dess har systemet kompletterats med en enhet för kammarreglering, Atmosphere. Och nu kommer alltså ytterligare en uppdatering genom lanseringen av andra generationens rengöringsstation.

Density används bland annat för att efterbehandla 3d-utskrifter baserade på pulver med hjälp av endast högtrycksvatten. En skonsam metod jämfört med andra blästringstekniker som inte påverkar ytsktrukturen i samma utsträckning. Det går även att byta till tryckluft för att snabba på torkprocessen.

 

Efter vattenblästring och torkning med tryckluft är 3d-utskrifterna klara att använda.
Kortar efterbehandlingstiden väsentligt

Enligt Wematter kan efterbehandlingstiden kortas med upp till 83 procent, från en timme till tio minuter per uppsättning 3d-utskrifter.

– Mångsidigheten gör Density 2021 Gen II till det självklara valet för efterbehandling till 3d-skrivare, oavsett om det handlar om att rengöra pulver inom segmentet PBF (Powder Bed Fusion), ta bort vax från en polyjet-utskrift eller avlägsna löslig stödstruktur som till exempel polyvinylakrylat från en FDM-utskrift, säger grundaren och vd:n Robert Kniola i ett pressuttalande.

Nyheterna med Density 2021 Gen II är bland annat en ergonomisk skyddslucka med en kupol av slagtåligt glas som öppnas framifrån, en större kammarvolym som ger ökad vattenkapacitet, integrerad tryckluft och handskar i en ny position och med en ny form. Dessutom har den en helgjuten rengöringskammare med kontinuerliga svepande ytor ihop med ett avfuktningssystem för en mer klinisk miljö.

Density 2021 Gen II finns tillgänglig från sommaren 2021.

 

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

Protech gör nysatsning inom CAD/CAM

Protech Nordic förstärker sin kompetens inom CAD/CAM och rekryterar två nya medarbetare. Förhoppningen är att fördubbla omsättningen inom området de kommande två åren.
Protech-kundcenter-1024x683

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1