Amerikanska försvaret testar svenska legeringar

Johan Bäckström tog över som vd efter Martin Nilsson i september 2020. Foto: VBN Components

Uppsalaföretaget VBN Components har fått en genombrottsorder från amerikanska försvaret. Tre av bolagets legeringar, kända under namnet Vibenite, ska nu testas för ett antal applikationer.

– Den här ordern betyder otroligt mycket för oss då den kan öppna upp för fler uppföljningsorder från amerikanska försvarets underleverantörer, men även från många andra aktörer i bland annat Europa, säger Johan Bäckström, vd för VBN Components i ett pressuttalande.

VBN Components har sedan starten 2008 fokuserat på att utveckla slitstarka metaller. Det var också materialens prestanda och  livslängd när det gäller 3d-printade metallkomponenter som var avgörande för ordern från det amerikanska försvaret. En viktig order för det snabbt växande företaget som ser Nordamerika som en högintressant marknad.

I materialportföljen har VBN Components “världens hårdaste stål”, Vibenite 290 som lanserades 2017, och “världens första 3d-printade hårdmetall”, Vibenite 480 som kom 2018. Enligt företaget är materialens främsta egenskaper extremt nötningsmotstånd, värmetålighet och komplexa former.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.