Lagar rör med 3d-printing under havsytan

Nautilus är namnet på det system som genomför reparationer under vatten och som nu ska uppgraderas för att kunna 3d-printa. Illustration: Illustrasjon: Kongsberg Ferrotech

Norska startup-bolaget Kongsberg Ferrotech har specialiserat sig på undervattensrobotik. Nu arbetar företaget med att utveckla en 3d-utskriftsteknologi för att reparera rörledningar på havsbotten. Planen är att kunna gå i skarpt läge redan i slutet av 2021.

I forsknings- och utvecklingsprojektet “Subsea Additive Manufacturing for Lifetime Extension” arbetar Kongsberg Ferrotech vad de menar är en revolutionerande teknologi som kan bli en “game-changer” för underhåll och reparationer av undervattenskomponenter. Enkelt uttryckt är tanken att ta verkstaden till den trasiga ledningen, i stället för tvärtom.

Företagets additiva metallprintingteknologi är utvecklad för att komplettera de existerande system för undervattensrobotik som redan finns. Den nya tekniken ska kunna användas för att utföra fjärrunderhåll på skadad infrastruktur under havsytan och att återuppbygga det som är nödvändigt. Det ska spara både tid och pengar för användaren, och göras på ett miljövänligt sätt utan utsläpp i havet.

Kan finnas på marknaden 2022

Teknologin har utvecklats under fem år i samarbete med Equinor, SINTEF, Gassco och Norges forskningsråd. Förra året gjordes tester med kompositreparationer på djupt vatten i Trondheimsfjorden. Enligt tidplanen ska de första reparationerna utföras i Sydostasien under tredje kvartalet 2021 och företaget säger att man förväntar sig att den första kommersiella applikationen kan beställas “så tidigt som 2022”.

Genom programmet tar Kongsberg Ferrotech sikte på att producera en uppgradering av sina existerande robotar för “Subsea Flow Line Control and Repair” (SFCR), som kan utföra reparationer på plats under vatten. I dagsläget kan företagets “Nautilus”-robot sänkas ner i havet, etablera ett vakuum och reparera skadade rör, innan den återvänder till ytan utan att lämna spår. Den nya “Subsea AM for Lifetime Extension”-teknologin ska med en uppgraderad version av Nautilus förlänga livstiden betydligt för flera havsbaserade installationer.

 

Teknologin innebär att roboten kan skapa ett vakuum under vattnet, så att den kan utföra reparationen i en torr miljö. Illustrasjon: Kongsberg Ferrotech

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.