Printar med pellets av kasserade bildäck

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 juni 2021
Ecorub testar om 3d-printing kan vara ett alternativt tillverkningssätt till formsprutning, säger vd:n Isac Andersson.

Greentech-bolaget Ecorub har utvecklat TPRR, ett material av återvunnen plast och gummi. Nu ska företaget tillsammans med BLB Industries för första gången 3d-printa prototyper i materialet till två kunder.

Ecorub finns i Lövånger utanför Skellefteå och tillverkar pellets i ett patenterat material, TPRR (Termo Plastic Recycled Rubber), som är gjort av återvunnen gummi och plast. Det har gummits elasticitet och styvheten hos hårda plaster.

Det är första gången som Ecorub använder additiv tillverkning. Tidigare har företaget använt formsprutning, strängsprutning och kalandrering. Metoder som kan vara betydligt dyrare och mer omständliga att tillämpa.

– Det är därför vi vill testa 3d-printing. Ytfinishen blir inte inte lika bra som vid till exempel formsprutning, men det är betydligt enklare. Om det visar sig att det blir tillräckligt hög kvalitet på delarna så kan det bli aktuellt med serieproduktion framöver, säger Isac Andersson, vd för Ecorub.

Gör tester i sommar

Den ena produkten som ska testas är en bildäckskudde för uppställning av bilar från Bilkompaniet Tråvad. Om en bil står parkerad under en längre tid gör det låga marktrycket att däcket deformeras. Det ska man undvika med kudden som belastar däcket mindre.

Den andra produkten är en patenterad konstruktion för optimerad hantering vid tömning av hushållsavfall från soptunnor, framtagen av SYK Innovation. Det är själva fundamentet som kärlet står på som ska 3d-printas i det här fallet.

– Vi ska åka ner till BLB Industries i Värnamo innan midsommar och göra tester för att se hur materialet beter sig i deras 3d-skrivare, säger Isac Andersson.

”Kommer att explodera”

Tillverkningen kommer att utföras i BLB Industries 3d-skrivare ”The Box 1500” som har en printvolym på 2,16 kubikmeter. Delarna skrivs ut med FGF-tekniken, Fused Granular Fabrication. Efter testet ska tillverkningssättet utvärderas, men tanken är att kunna erbjuda intern prototypframställning till Ecorubs kunder.

– Målet är att nå ut till fler användare med vår produkt. Nu ska vi ta steget från innovation till marknaden och jag tror att det kommer att explodera. Det är plastbrist och vår produkt är en lösning på det problemet, dessutom är den hållbar och cirkulär, säger Isac Andersson.

 

Testerna ska göras i BLB Industries ”The Box 1500” som har en printvolym på 2,16 kubikmeter.

 

Om TPRR

TPRR tillverkas av bland annat kasserade bildäck och återvunnen plast som omvandlas till olika materialblandningar. Bindningen mellan det återvunna gummit och plasten förstärks med en speciell typ av copolymer. Beroende på vilken hårdhet och vilka materialegenskaper som önskas, varieras receptet med möjlighet att även blanda in olika typer av fibrer för ytterligare styrka. Egenskaperna varierar från styva och slagsega material till elastiska och “stöt-absorberande”.

Materialblandningen kan användas till olika ändamål och formas på olika sätt, allt ifrån att valsas ut till mattor, till duk för stansning eller rivas ner till pellets för avancerade formsprutnings- och injektionstekniker. Det har bland annat använts till tätningslister, stötdämpare, sopkärl och halkskydd.

TPRR är ett cirkulärt material som kan återanvändas om och om igen.

Källa: Ecorub

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype