Printar med pellets av kasserade bildäck

Ecorub testar om 3d-printing kan vara ett alternativt tillverkningssätt till formsprutning, säger vd:n Isac Andersson.

Greentech-bolaget Ecorub har utvecklat TPRR, ett material av återvunnen plast och gummi. Nu ska företaget tillsammans med BLB Industries för första gången 3d-printa prototyper i materialet till två kunder.

Ecorub finns i Lövånger utanför Skellefteå och tillverkar pellets i ett patenterat material, TPRR (Termo Plastic Recycled Rubber), som är gjort av återvunnen gummi och plast. Det har gummits elasticitet och styvheten hos hårda plaster.

Det är första gången som Ecorub använder additiv tillverkning. Tidigare har företaget använt formsprutning, strängsprutning och kalandrering. Metoder som kan vara betydligt dyrare och mer omständliga att tillämpa.

– Det är därför vi vill testa 3d-printing. Ytfinishen blir inte inte lika bra som vid till exempel formsprutning, men det är betydligt enklare. Om det visar sig att det blir tillräckligt hög kvalitet på delarna så kan det bli aktuellt med serieproduktion framöver, säger Isac Andersson, vd för Ecorub.

Gör tester i sommar

Den ena produkten som ska testas är en bildäckskudde för uppställning av bilar från Bilkompaniet Tråvad. Om en bil står parkerad under en längre tid gör det låga marktrycket att däcket deformeras. Det ska man undvika med kudden som belastar däcket mindre.

Den andra produkten är en patenterad konstruktion för optimerad hantering vid tömning av hushållsavfall från soptunnor, framtagen av SYK Innovation. Det är själva fundamentet som kärlet står på som ska 3d-printas i det här fallet.

– Vi ska åka ner till BLB Industries i Värnamo innan midsommar och göra tester för att se hur materialet beter sig i deras 3d-skrivare, säger Isac Andersson.

“Kommer att explodera”

Tillverkningen kommer att utföras i BLB Industries 3d-skrivare “The Box 1500” som har en printvolym på 2,16 kubikmeter. Delarna skrivs ut med FGF-tekniken, Fused Granular Fabrication. Efter testet ska tillverkningssättet utvärderas, men tanken är att kunna erbjuda intern prototypframställning till Ecorubs kunder.

– Målet är att nå ut till fler användare med vår produkt. Nu ska vi ta steget från innovation till marknaden och jag tror att det kommer att explodera. Det är plastbrist och vår produkt är en lösning på det problemet, dessutom är den hållbar och cirkulär, säger Isac Andersson.

 

Testerna ska göras i BLB Industries “The Box 1500” som har en printvolym på 2,16 kubikmeter.

 

Om TPRR

TPRR tillverkas av bland annat kasserade bildäck och återvunnen plast som omvandlas till olika materialblandningar. Bindningen mellan det återvunna gummit och plasten förstärks med en speciell typ av copolymer. Beroende på vilken hårdhet och vilka materialegenskaper som önskas, varieras receptet med möjlighet att även blanda in olika typer av fibrer för ytterligare styrka. Egenskaperna varierar från styva och slagsega material till elastiska och “stöt-absorberande”.

Materialblandningen kan användas till olika ändamål och formas på olika sätt, allt ifrån att valsas ut till mattor, till duk för stansning eller rivas ner till pellets för avancerade formsprutnings- och injektionstekniker. Det har bland annat använts till tätningslister, stötdämpare, sopkärl och halkskydd.

TPRR är ett cirkulärt material som kan återanvändas om och om igen.

Källa: Ecorub

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: