Lovande resultat för återvinning av termoplast

Målet med det gemensamma initiativet är att öka cirkulariteten inom LFAM, large format additive manufacturing. Foto: Pressbild

Det multinationella kemiföretaget Sabic och biltillverkaren Local Motors har tillsammans undersökt möjligheterna att återvinna plastavfall från additiv tillverkning. Resultaten visar att materialet kan återanvändas, men att det i dagsläget saknas logistik för det.

De två företagen gjorde gemensam sak för att skapa en mer cirkulär process för 3d-printing i storformat, så kallad large format additive manufacturing (LFAM), skriver de i ett pressmeddelande. Syftet var att undersöka hur mycket termoplastavfall och spån från 3d-printingprocessen som kan återvinnas i stället för att bara deponeras. Men även hur materialegenskaperna påverkas.

I undersökningen testades sex olika prover av materialet LNP THERMOCOMP AM som innehöll 0, 15, 25, 50, 75 respektive 100 procent återvunnet material. De testades genom att skriva ut en ensidig hexagon. Samtliga prover uppvisade en slät, blank yta och raka, jämna lager. Även tänjbarheten i materialet var god, om än något sämre för proverna med mest återvunnen plast.

Logistiken en utmaning

Studien slår fast att plastavfallet potentiellt kan användas inom LFAM eller andra processer, som till exempel formsprutning eller extrudering. Och framför allt att materialet kan återanvändas till 100 procent.

Även om studiens resultat är lovande finns det en stor utmaning: det saknas en värdekedja för att ta hand om avfallet. En komplex process som handlar om att lokalisera avfallet, samla in och transportera det till en facilitet som sedan kan rengöra det, skära ner det till mindre bitar, mala ner och återanvända det. En annan utmaning är att materialets egenskaper kan försämras av att processas om och om igen.

“En ljus framtid”

Sammantaget menar Sabic och Local Motors att det finns möjligheter att återvinna såväl plast från konsumenter som från industrin. Men det behövs en fungerande logistik och en ekonomisk modell för att få det att fungera.

– I takt med att utvecklingen av LFAM accelererar är det nödvändigt att hitta hållbara alternativ till att deponera stora printade delar, säger Walter Thomas, senior applications development engineer på Sabic.

– Vi är stolta över att arbeta med Sabic och göra LFAM mer hållbar. Att ge ett värde till avfall och uttjänta delar är en svår utmaning, men resultaten visar på en ljus framtid för hållbara, cirkulära produkter, säger Johnny Scotello, director of technical product på Local Motors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.