Den 3d-printade husdrömmen lever vidare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 juni 2021
Det börjar likna ett hus. Just nu bygger Concrete Print ett Attefallshus vars väggar är 3d-printade i betong. Foto: Concrete Print

Missionen att införa additiv tillverkning i byggbranschen går vidare för entreprenören Tobias von Haslingen, som 3dp.se skrivit om tidigare. Ett lyckat projekt med ett 3d-printat Attefallshus och en ny bärkraftig materialblandning gör att drömmen om att kunna printa hus kommersiellt lever vidare.

– Byggindustrin är enormt konservativ, inga av de stora byggbolagen vågar satsa på 3d-printade hus. Samtidigt märker jag att intresset för teknologin exploderar, säger Tobias von Haslingen som driver företaget Concrete Print.

I vintras fick Concrete Print 2,7 miljoner kronor av Energimyndigheten för projektet ”3d-utskrift för en energieffektiv och resurseffektiv byggprocess”. Företaget har även fått pengar av Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF). Just nu printas ett 6,5 x 4 meter stort Attefallshus i Concrete Prints labb som ligger på Betongindustris mark i Tumba.

– Det blir Sveriges första 3d-printade hus och projektet är ett sätt att övertyga marknaden för att komma vidare i utvecklingen.

 

[metaslider id=”27713″]

 

Ska bygga snabbt – och billigt

Projektet ska undersöka hur man kan göra ett heldigitaliserat byggprojekt, även när det gäller förarbetet med bygglov. Det ska dessutom göras snabbt, på mindre än en kalendermånad från start till färdigt hus, och med halva produktionskostnaden jämfört med konventionella byggmetoder. Ett annat viktigt syfte är att sprida kunskap om 3d-printing som metod.

Till sin hjälp har Tobias inte mindre än sju studenter från YH-utbildningen ”3d-tekniker” på Xenter i Botkyrka, som är ute och gör sin LIA-praktik (Lärande i arbete). Normalt sett brukar han ha två studenter på LIA, men på grund av platsbrist till följd av pandemin har han fler hjälpande händer på plats. Det har gjort att projektet gått framåt snabbare än planerat.

Tobias von Haslingen.

– Vi har utvecklat en betongblandning som innebär att vi kan bygga i princip hur högt som helst. Den stelnar fort och kan bära sig själv, vilket löser många av de problemen som vi har haft tidigare. Det innebär att vi nu kan börja sälja hus i den här storleken.

Bygger ännu större printer

Concrete Print använder en printer som mäter 9 x 6 x 4 meter. Arbetet med att bygga nästa generations printer som är ännu större har påbörjats. Den ska bli 20 x 15 x 7 meter med möjlighet att ta sig an projekt upp emot 50 x 15 x 10 meter. Planen är att ha den nya printern klar till oktober och då testprinta ett antal hus.

Även om Tobias von Haslingen hittat en bra materialblandning och har själva utrustningen, så saknas fortfarande några pusselbitar för att kunna skala upp till kommersiellt byggande. Ett exempel är behovet av en mjukvaruplattform som är anpassad för byggande med additiv tillverkning. Hittills har Concrete Print fått använda speciallösningar för att överföra 3d-modellen i datorn till 3d-skrivaren.

Ett annat exempel är ett smidigt sätt för att förbereda materialet innan utskriften. Som det är nu måste det blandas för hand, och det tar lika mycket tid som själva printingen. Tobias von Haslingen hoppas på ett samarbete med en leverantör som kan blanda det torra materialet så det bara behöver blandas med vatten på plats.

Radhus näst på tur

Målet när alla pusselbitar är på plats är att 3d-printa radhus. Eftersom den stora printerarmen är mobil så ska detta kunna göras på den plats där radhusen ska stå.

– Min vision är ta fram ett koncept med stomme, fönster, dörrar och inredning, där allt är 3d-printat, säger Tobias von Haslingen och avslutar:

– Om jag får drömma så blir det sommaren 2022, men ska jag vara realistisk så blir det nog av under 2023. Allt handlar om att få in tillräckligt med kapital för att accelerera utvecklingen. Men jag är helt övertygad om att det kommer att lösa sig, intresset är så stort.

 

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design