Utökar portföljen med metallskrivarsystem

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 juni 2021
”Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall”, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan. Foto: Pressbild

3DVerkstan har ingått ett samarbete med Meltio och blir distributör för deras metallskrivarsystem i Norden. Meltios skrivare använder en process med svetstråd, så kallad Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD).

Samarbetet innebär att 3DVerkstan kommer att spela en nyckelroll i distributionen och supporten av Meltios 3d-skrivarlösningar som en officiell försäljningspartner på den nordiska marknaden, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada och stolta över samarbetet med Meltio som är världsledande inom innovation för additiv tillverkning. Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall och vi ser fram emot många spännande projekt och installationer tillsammans med kunder och samarbetspartners, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan.

Skriver ut två material simultant

Meltio utvecklar hårdvarulösningar för 3d-utskrift i metall för industriella applikationer. WP-LMD är en DED-process, Directed Energy Deposition, där högeffektiv laser smälter tråd och pulver med hög exakthet. Enligt tillverkaren är processen med svetstråd den säkraste, smidigaste och mest prisvärda råvaran inom additiv tillverkning på marknaden.

Skrivaren Meltio M450 är utrustad med ett kraftfullt skrivarhuvud som gör det möjligt att skriva ut med två olika material simultant, eller med både tråd och pulver samtidigt för att producera nya legeringar. Förutom själva 3d-skrivaren finns möjligheter att anpassa systemet med CNC-integration för hybridtillverkning eller robotintegration för stora komponenter.

 

Meltio M450 har ett kraftfullt skrivarhuvud som kan skriva ut två olika material simultant. Foto: Pressbild
Flera olika material

Meltio M450 kan hantera flera olika typer av material, så som rostfritt stål, titan, inconel och kolstål. I slutet av 2021 väntas även koppar och en aluminiumlegering lanseras till systemet.

Planen är att 3DVerkstan ska bygga upp ett ekosystem för Meltios teknik i Norden, bland annat genom samarbeten med forskningsinstitut, teknikcenter, återförsäljare för verktygsmaskiner, robotintegratörer, utbildning och industri.

 

Detaljer som printats i Meltio M450.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D