Utökar portföljen med metallskrivarsystem

“Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall”, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan. Foto: Pressbild

3DVerkstan har ingått ett samarbete med Meltio och blir distributör för deras metallskrivarsystem i Norden. Meltios skrivare använder en process med svetstråd, så kallad Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD).

Samarbetet innebär att 3DVerkstan kommer att spela en nyckelroll i distributionen och supporten av Meltios 3d-skrivarlösningar som en officiell försäljningspartner på den nordiska marknaden, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada och stolta över samarbetet med Meltio som är världsledande inom innovation för additiv tillverkning. Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall och vi ser fram emot många spännande projekt och installationer tillsammans med kunder och samarbetspartners, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan.

Skriver ut två material simultant

Meltio utvecklar hårdvarulösningar för 3d-utskrift i metall för industriella applikationer. WP-LMD är en DED-process, Directed Energy Deposition, där högeffektiv laser smälter tråd och pulver med hög exakthet. Enligt tillverkaren är processen med svetstråd den säkraste, smidigaste och mest prisvärda råvaran inom additiv tillverkning på marknaden.

Skrivaren Meltio M450 är utrustad med ett kraftfullt skrivarhuvud som gör det möjligt att skriva ut med två olika material simultant, eller med både tråd och pulver samtidigt för att producera nya legeringar. Förutom själva 3d-skrivaren finns möjligheter att anpassa systemet med CNC-integration för hybridtillverkning eller robotintegration för stora komponenter.

 

Meltio M450 har ett kraftfullt skrivarhuvud som kan skriva ut två olika material simultant. Foto: Pressbild

Flera olika material

Meltio M450 kan hantera flera olika typer av material, så som rostfritt stål, titan, inconel och kolstål. I slutet av 2021 väntas även koppar och en aluminiumlegering lanseras till systemet.

Planen är att 3DVerkstan ska bygga upp ett ekosystem för Meltios teknik i Norden, bland annat genom samarbeten med forskningsinstitut, teknikcenter, återförsäljare för verktygsmaskiner, robotintegratörer, utbildning och industri.

 

Detaljer som printats i Meltio M450.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: