Utökar portföljen med metallskrivarsystem

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 juni 2021
”Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall”, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan. Foto: Pressbild

3DVerkstan har ingått ett samarbete med Meltio och blir distributör för deras metallskrivarsystem i Norden. Meltios skrivare använder en process med svetstråd, så kallad Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD).

Samarbetet innebär att 3DVerkstan kommer att spela en nyckelroll i distributionen och supporten av Meltios 3d-skrivarlösningar som en officiell försäljningspartner på den nordiska marknaden, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada och stolta över samarbetet med Meltio som är världsledande inom innovation för additiv tillverkning. Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall och vi ser fram emot många spännande projekt och installationer tillsammans med kunder och samarbetspartners, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan.

Skriver ut två material simultant

Meltio utvecklar hårdvarulösningar för 3d-utskrift i metall för industriella applikationer. WP-LMD är en DED-process, Directed Energy Deposition, där högeffektiv laser smälter tråd och pulver med hög exakthet. Enligt tillverkaren är processen med svetstråd den säkraste, smidigaste och mest prisvärda råvaran inom additiv tillverkning på marknaden.

Skrivaren Meltio M450 är utrustad med ett kraftfullt skrivarhuvud som gör det möjligt att skriva ut med två olika material simultant, eller med både tråd och pulver samtidigt för att producera nya legeringar. Förutom själva 3d-skrivaren finns möjligheter att anpassa systemet med CNC-integration för hybridtillverkning eller robotintegration för stora komponenter.

 

Meltio M450 har ett kraftfullt skrivarhuvud som kan skriva ut två olika material simultant. Foto: Pressbild
Flera olika material

Meltio M450 kan hantera flera olika typer av material, så som rostfritt stål, titan, inconel och kolstål. I slutet av 2021 väntas även koppar och en aluminiumlegering lanseras till systemet.

Planen är att 3DVerkstan ska bygga upp ett ekosystem för Meltios teknik i Norden, bland annat genom samarbeten med forskningsinstitut, teknikcenter, återförsäljare för verktygsmaskiner, robotintegratörer, utbildning och industri.

 

Detaljer som printats i Meltio M450.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

Protech gör nysatsning inom CAD/CAM

Protech Nordic förstärker sin kompetens inom CAD/CAM och rekryterar två nya medarbetare. Förhoppningen är att fördubbla omsättningen inom området de kommande två åren.
Protech-kundcenter-1024x683

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1