Utökar portföljen med metallskrivarsystem

“Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall”, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan. Foto: Pressbild

3DVerkstan har ingått ett samarbete med Meltio och blir distributör för deras metallskrivarsystem i Norden. Meltios skrivare använder en process med svetstråd, så kallad Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD).

Samarbetet innebär att 3DVerkstan kommer att spela en nyckelroll i distributionen och supporten av Meltios 3d-skrivarlösningar som en officiell försäljningspartner på den nordiska marknaden, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada och stolta över samarbetet med Meltio som är världsledande inom innovation för additiv tillverkning. Systemen kommer ge helt nya möjligheter för den tillverkande industrin vad gäller 3d-printing i metall och vi ser fram emot många spännande projekt och installationer tillsammans med kunder och samarbetspartners, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan.

Skriver ut två material simultant

Meltio utvecklar hårdvarulösningar för 3d-utskrift i metall för industriella applikationer. WP-LMD är en DED-process, Directed Energy Deposition, där högeffektiv laser smälter tråd och pulver med hög exakthet. Enligt tillverkaren är processen med svetstråd den säkraste, smidigaste och mest prisvärda råvaran inom additiv tillverkning på marknaden.

Skrivaren Meltio M450 är utrustad med ett kraftfullt skrivarhuvud som gör det möjligt att skriva ut med två olika material simultant, eller med både tråd och pulver samtidigt för att producera nya legeringar. Förutom själva 3d-skrivaren finns möjligheter att anpassa systemet med CNC-integration för hybridtillverkning eller robotintegration för stora komponenter.

 

Meltio M450 har ett kraftfullt skrivarhuvud som kan skriva ut två olika material simultant. Foto: Pressbild

Flera olika material

Meltio M450 kan hantera flera olika typer av material, så som rostfritt stål, titan, inconel och kolstål. I slutet av 2021 väntas även koppar och en aluminiumlegering lanseras till systemet.

Planen är att 3DVerkstan ska bygga upp ett ekosystem för Meltios teknik i Norden, bland annat genom samarbeten med forskningsinstitut, teknikcenter, återförsäljare för verktygsmaskiner, robotintegratörer, utbildning och industri.

 

Detaljer som printats i Meltio M450.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Freemelt siktar mot toppen

På bara ett år har personalstyrkan på svenska Freemelt fördubblats. Omsättningen har också skjutit i höjden på kort tid. I höstas började Daniel Gidlund som ny vd på företaget och en första viktig uppgift blir att undvika växtvärk – parallellt med fortsatt höga tillväxtambitioner.

Publicerat av: