Bättre veterinärvård med 3d-printing

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 juni 2021
Alexander Then är en pionjär när det gäller 3d-printing inom veterinärmedicinen i Sverige. Han hoppas att fler veterinärer ska upptäcka fördelarna med tekniken. Foto: Privat

Om operationer kan göras snabbare, säkrare och bättre med 3d-printing? Varför inte tänka nytt? Så resonerar veterinären Alexander Then som vill få fler kollegor i Sverige att använda additiv tillverkning i förberedande syfte inför operationer.

Till vardags jobbar Alexander Then som legitimerad veterinär på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg och pluggar till 3d-printingspecialist på YH-utbildningen i Eslöv.

– Ny teknik har alltid fascinerat mig och jag kände ett sug efter att utnyttja tekniken bättre i mitt yrke, berättar Alexander Then som tog sin veterinärexamen vid Warsaw University of Life Sciences 2015 och sedan dess har vidareutbildat sig i Sverige.

Efter att han hade läst om att 3d-printing används allt mer inom sjukvården för människor, så fick han idén att testa tekniken även inom sitt yrkesområde för att förbättra resultaten av ortopedisk kirurgi. Det enda som behövs är CT-bilder från en skiktröntgen. Utifrån bilderna skapar Alexander 3d-modeller i ett CAD-program som sedan kan användas för att skriva ut operationsförberedande guider.

– Jag planerar för operationen virtuellt och använder guiderna jag skriver ut som stöd vid operationen, förklarar han.

Tre operationer hittills

Hittills har Alexander Then gjort tre operationer med hjälp av 3d-printingtekniken, samtliga på hundar. Det har handlat om två ryggradsoperationer och nu senast en operation för att rätta till en sned benvinkel. I de två första fallen skrev Alexander ut borrguider för exakt var stiften skulle sättas i ryggraden.

I det tredje fallet handlade det om en hund med ett felväxt framben. Underarmens ben var välvda framåt, roterade, kortare än den andra sidan och armbågsleden var ur led. Alltså en väldigt avancerad deformation. Den 3d-printade guiden kunde hjälpa Alexander att veta hur han skulle utföra operationen för att få benen i rätt position.

 

[metaslider id=”27645″]

 

Ska köpa in SLA-skrivare

Till de första operationerna med den här teknikens hjälp har han tagit hjälp av Skånes universitetssjukhus i Lund som redan jobbar mycket med AM-tekniken.

– Jag har bollat idéer med dem och de har även hjälpt mig att tillverka guiderna. Under utbildningen har jag också fått låna en 3d-skrivare med PLA-filament, som kan användas för att skriva ut enklare delar.

– Nu har jag fått godkänt att köpa in en mer avancerad 3d-skrivare med pengar från vår personalutvecklingsfond. Jag har även fått ett utrymme där jag kan ställa den. Det blir det första 3d-printingcentret på ett djursjukhus i Sverige.

Den nya skrivaren är en Formlabs Form 3b. En SLA-skrivare som har resin som är godkända för medicinteknik, som är biokompatibla och autoklaverbara, det vill säga möjliga att sterilisera.

Beprövade metoder – men bättre

Alexander Then säger att han tror att 3d-printing kan göra veterinärvården mycket bättre i framtiden.

– Jag håller i dagsläget på att leta efter fler användningsområden, till exempel implantat eller proteser. Det handlar om saker som vi redan gör, men som kanske kan göras lite bättre med hjälp av tekniken. Beprövade metoder som kan bli ännu bättre. Det finns ett stort intresse och jag försöker få fler veterinärer att inse fördelarna med att använda 3d-printing.

 

Benvinkelskorrektion på en hund. På bilden ser man hur guiderna används för att få stiften på rätt plats.
Kortare operationstid

Potentiellt kan det nya arbetssättet spara både tid och lidande.

– Operationen kan göras med bättre precision och säkerhet. Det kan även spara operationstid – och narkostid – eftersom man är bättre förberedd, vilket i sin tur innebär att vi hinner operera fler djur.

– Jag hoppas för djurens, veterinärvårdens och djurägarnas skull att den här utvecklingen kommer att ta fart. Det är många som har att vinna på att tekniken utvecklas, säger Alexander Then.

 

3d-printade opertionsguider.

Läs vidare

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Desktop Metals aktieägare säger ja till förvärv

Nu har Desktop Metals aktieägare sagt sitt om Nano Dimensions bud på företaget som kom i somras. En majoritet röstade för ett förvärv och affären är därmed ett steg närmare att kunna realiseras.
Ric-Fulop-1024x683

Sandvik säljer del i BEAMIT och fokuserar på metallpulver

Förra året tog Sandvik beslut om en reviderad strategi för affärsområdet Additive Manufacturing med primärt fokus på metallpulver. Som ett led i det säljer Sandvik nu sin del i BEAMIT, och släpper även ett nytt metallpulver.
Faraz Deirmina, Sandvik with Osprey® HWTS 50

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF