Hotellsvit utsmyckas med trä-sneakers

Ett vardagligt objekt som ett par skor, som samtidigt är komplexa att 3d-printa. Det var en utmaning som tilltalade, säger Mikael Beving. Foto: Åke Eson Lindman/Toolspace

Toolspace hjälper till vardags startups att förverkliga sina affärsidéer, bland annat med 3d-printing. Ibland får de även andra uppdrag, som att tillverka skor av träfilament. Skorna ska vara en del av inredningen i en ny hotellsvit som är helt i trä.

Ett par väl ingångna sneakers av modellen Nike Air Force 1. Det var utgångspunkten för Toolspace medverkan  i projektet “Knock on Wood” som branschorganisationen Svenskt Trä står bakom. Svenska designers har fått i uppdrag att inreda Monlux Suite på Hotel Clarion Sign i centrala Stockholm med enbart svenska material – allt ska vara gjort av trä och spegla den svenska skogen.

Några av objekten i sviten. Foto: Åke Eson Lindman

Toolspace blev tillfrågade om att medverka och frågade filamentproducenten Add:north om de hade något svenskt träfilament. Slumpen föll sig så att de precis hade tagit fram en testbatch på två kilo.

– Vi hade en massa olika idéer på vad vi skulle göra. Valet föll på ett par skor eftersom det handlar om en komplex form att printa med veck och skosnören, samtidigt som det är ett vardagligt objekt. Det är en spännande kombination och ett sätt att visa på möjligheterna med 3d-printing, säger Mikael Beving, medgrundare av Toolspace.

Lyckades på första försöket

Add:norths PLA Wood består av 40 procent träfiber och 60 procent biobaserad PLA. Enligt tillverkaren får den färdiga produkten samma egenskaper som om den hade varit gjord av trä: det luktar, känns och ser ut som trä. Det går även att efterbehandla produkten med vanligt sandpapper.

Skorna 3d-skannades och printades i en Ultimaker-skrivare. Toolspace hade bara de två kilona filament att jobba med, så det fanns inte något utrymme för misstag. Utskriften satt på första försöket och resultatet blev precis som önskat.

– När vi fick se sviten iordningsställd så drog skorna verkligen uppmärksamheten till sig, det var väldigt kul att se, säger Mikael Beving.

Det färdiga resultatet kan beskådas om man hostar upp några tusen kronor för att bo i sviten – eller i filmen nedan.

 

 

Sviten på Hotel Clarion Sign i Stockholm. Foto: Åke Eson Lindman

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: