Lyckade tester med pellets av gamla bildäck

En pall som tillverkats i materialet TPRR 550. Till höger Ecorubs vd, Isac Andersson. Foto: Ecorub

Nyligen skrev 3dp.se om Ecorubs försök att 3d-printa med sitt återvunna material TPRR. De första testerna visar att det inte bara går att skriva ut prototyper med materialet, utan även färdiga slutprodukter – utan efterbehandling.

Precis som planerat var Ecorub hos BLB Industries i Värnamo innan midsommar för att testa sitt TPRR-material i deras 3d-skrivare “The Box 1500”.  TPRR (Thermo Plastic Recycled Rubber) är gjort av återvunnen gummi och plast, och har gummits elasticitet och styvheten hos hårda plaster.

Testerna visar att materialet fungerar utmärkt i storskalig 3d-printing, skriver Ecorub i ett pressmeddelande. Tanken var att skriva ut prototyper till två kundprojekt, men resultaten visade att materialet även kan användas för att tillverka färdiga slutprodukter till konsumenter, utan efterbearbetning.

– Med detta har BLB Industries försett Ecorub med ännu en produktionsteknik för våra material. Nu är det bara fantasin som sätter gränserna för vad som kan tillverkas, säger Isac Andersson, vd för Ecorub.

– Vi på BLB Industries ser också detta samarbete som en väg i rätt riktning. Nu har vi fått in ytterligare en partner som inte bara vill att vi testar deras material i vår utrustning utan även har egen materialutveckling. Detta gör att TPRR verkligen kan anpassas utifrån våra kunders behov och önskemål, säger Emil Cajfeldt, vd för BLB Industries.

När det gäller de två kundprojekten pågår kvalitetssäkring och slutkontroll under sommaren tillsammans med de aktuella kunderna.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: