Lyckade tester med pellets av gamla bildäck

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 30 juni 2021
En pall som tillverkats i materialet TPRR 550. Till höger Ecorubs vd, Isac Andersson. Foto: Ecorub

Nyligen skrev 3dp.se om Ecorubs försök att 3d-printa med sitt återvunna material TPRR. De första testerna visar att det inte bara går att skriva ut prototyper med materialet, utan även färdiga slutprodukter – utan efterbehandling.

Precis som planerat var Ecorub hos BLB Industries i Värnamo innan midsommar för att testa sitt TPRR-material i deras 3d-skrivare ”The Box 1500”.  TPRR (Thermo Plastic Recycled Rubber) är gjort av återvunnen gummi och plast, och har gummits elasticitet och styvheten hos hårda plaster.

Testerna visar att materialet fungerar utmärkt i storskalig 3d-printing, skriver Ecorub i ett pressmeddelande. Tanken var att skriva ut prototyper till två kundprojekt, men resultaten visade att materialet även kan användas för att tillverka färdiga slutprodukter till konsumenter, utan efterbearbetning.

– Med detta har BLB Industries försett Ecorub med ännu en produktionsteknik för våra material. Nu är det bara fantasin som sätter gränserna för vad som kan tillverkas, säger Isac Andersson, vd för Ecorub.

– Vi på BLB Industries ser också detta samarbete som en väg i rätt riktning. Nu har vi fått in ytterligare en partner som inte bara vill att vi testar deras material i vår utrustning utan även har egen materialutveckling. Detta gör att TPRR verkligen kan anpassas utifrån våra kunders behov och önskemål, säger Emil Cajfeldt, vd för BLB Industries.

När det gäller de två kundprojekten pågår kvalitetssäkring och slutkontroll under sommaren tillsammans med de aktuella kunderna.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design