Lyckade tester med pellets av gamla bildäck

En pall som tillverkats i materialet TPRR 550. Till höger Ecorubs vd, Isac Andersson. Foto: Ecorub

Nyligen skrev 3dp.se om Ecorubs försök att 3d-printa med sitt återvunna material TPRR. De första testerna visar att det inte bara går att skriva ut prototyper med materialet, utan även färdiga slutprodukter – utan efterbehandling.

Precis som planerat var Ecorub hos BLB Industries i Värnamo innan midsommar för att testa sitt TPRR-material i deras 3d-skrivare “The Box 1500”.  TPRR (Thermo Plastic Recycled Rubber) är gjort av återvunnen gummi och plast, och har gummits elasticitet och styvheten hos hårda plaster.

Testerna visar att materialet fungerar utmärkt i storskalig 3d-printing, skriver Ecorub i ett pressmeddelande. Tanken var att skriva ut prototyper till två kundprojekt, men resultaten visade att materialet även kan användas för att tillverka färdiga slutprodukter till konsumenter, utan efterbearbetning.

– Med detta har BLB Industries försett Ecorub med ännu en produktionsteknik för våra material. Nu är det bara fantasin som sätter gränserna för vad som kan tillverkas, säger Isac Andersson, vd för Ecorub.

– Vi på BLB Industries ser också detta samarbete som en väg i rätt riktning. Nu har vi fått in ytterligare en partner som inte bara vill att vi testar deras material i vår utrustning utan även har egen materialutveckling. Detta gör att TPRR verkligen kan anpassas utifrån våra kunders behov och önskemål, säger Emil Cajfeldt, vd för BLB Industries.

När det gäller de två kundprojekten pågår kvalitetssäkring och slutkontroll under sommaren tillsammans med de aktuella kunderna.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: