Beställer världens största metallprinter

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 juli 2021
Illustration av den beställda metallskrivaren. Illustration: US Army

Den amerikanska armén har beställt konstruktionen av det som förmodligen kommer bli den största 3d-skrivaren i metall hittills.

Det är Army Department DEVOM Army Ground Vehicle Systems Center (GVSC) som avser att använda den stora 3d-skrivaren vid tillverkning av metallskrov för flera typer av avancerade markfordon. De har ingått ett kontrakt med ASTRO America, en ideell, amerikansk statsfinansierad forskningsorganisation som huvudentreprenör. De kommer återigen att arbeta med underleverantörerna Ingersoll Machine Tool, Siemens och tillverkaren av 3d-skrivare MELD Manufacturing.

Den för närvarande icke namngivna skrivaren kommer att få en utskriftsvolym på 9 x 6 x 3,6 meter. Denna potentiella utskriftsvolym bör vara tillräcklig för att kunna bygga många olika typer av skrov för markfordon.

Metallmolekyler binds samman

MELD Manufacturing använder en ovanlig metod för sin 3d-utskriftsprocess. Tanken bakom processen är att identiska metallmolekyler, när de ligger intill varandra, automatiskt kommer att bindas samman och bli ett enda objekt.

Processen involverar ett roterande skrivhuvud som pressar det inkommande materialet mot printytan upprepade gånger i en cirkelrörelse. Oxiderna slits ut med detta och metallen binder perfekt. Denna process avsätter metall pålitligt och relativt snabbt, men resultaten är ganska grova jämfört med vad som kan erhållas från en PBF-process. Den grova ytan kompenseras emellertid av metallens hållfasthet. Detta beror på att inga höga temperaturer används, vilket innebär att delarna är av exceptionellt hög kvalitet på grund av den mycket effektiva molekylära bindningen. Du kan se hur denna process går till i MELD Manufacturing introduktionsvideo här.
Potentiellt genombrott på marknaden

Det militära projektet kräver att du börjar med ett pilotprojekt där du bygger en mindre version av den slutliga enheten. Efter utvärderingen och eventuell upptäckt av designproblem och andra saker som behöver åtgärdas skapar du versionen i full storlek, den slutliga skrivaren.

När den väl är färdig kommer den amerikanska armén att vara fri att bygga alla typer av ovanliga uni-body fordonskrov som innehåller ovanliga geometrier som inte lätt kan tillverkas med andra tekniker. För MELD Manufacturing kan detta projekt utgöra ett genombrott på marknaden. Om den enorma 3d-skrivaren visar sig vara funktionellt värdig kan andra kunder intressera sig, vilket resulterar i många fler försäljningar. Vi kan lätt föreställa oss att fordonstillverkare runt om i världen, som redan är involverade i 3d-utskrift av reservdelar, kommer att följa detta projekt noga.

Text: Roger Stormo

Översättning: Anja Degerholm

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D