Beställer världens största metallprinter

Illustration av den beställda metallskrivaren. Illustration: US Army

Den amerikanska armén har beställt konstruktionen av det som förmodligen kommer bli den största 3d-skrivaren i metall hittills.

Det är Army Department DEVOM Army Ground Vehicle Systems Center (GVSC) som avser att använda den stora 3d-skrivaren vid tillverkning av metallskrov för flera typer av avancerade markfordon. De har ingått ett kontrakt med ASTRO America, en ideell, amerikansk statsfinansierad forskningsorganisation som huvudentreprenör. De kommer återigen att arbeta med underleverantörerna Ingersoll Machine Tool, Siemens och tillverkaren av 3d-skrivare MELD Manufacturing.

Den för närvarande icke namngivna skrivaren kommer att få en utskriftsvolym på 9 x 6 x 3,6 meter. Denna potentiella utskriftsvolym bör vara tillräcklig för att kunna bygga många olika typer av skrov för markfordon.

Metallmolekyler binds samman

MELD Manufacturing använder en ovanlig metod för sin 3d-utskriftsprocess. Tanken bakom processen är att identiska metallmolekyler, när de ligger intill varandra, automatiskt kommer att bindas samman och bli ett enda objekt.

Processen involverar ett roterande skrivhuvud som pressar det inkommande materialet mot printytan upprepade gånger i en cirkelrörelse. Oxiderna slits ut med detta och metallen binder perfekt. Denna process avsätter metall pålitligt och relativt snabbt, men resultaten är ganska grova jämfört med vad som kan erhållas från en PBF-process. Den grova ytan kompenseras emellertid av metallens hållfasthet. Detta beror på att inga höga temperaturer används, vilket innebär att delarna är av exceptionellt hög kvalitet på grund av den mycket effektiva molekylära bindningen. Du kan se hur denna process går till i MELD Manufacturing introduktionsvideo här.
Potentiellt genombrott på marknaden

Det militära projektet kräver att du börjar med ett pilotprojekt där du bygger en mindre version av den slutliga enheten. Efter utvärderingen och eventuell upptäckt av designproblem och andra saker som behöver åtgärdas skapar du versionen i full storlek, den slutliga skrivaren.

När den väl är färdig kommer den amerikanska armén att vara fri att bygga alla typer av ovanliga uni-body fordonskrov som innehåller ovanliga geometrier som inte lätt kan tillverkas med andra tekniker. För MELD Manufacturing kan detta projekt utgöra ett genombrott på marknaden. Om den enorma 3d-skrivaren visar sig vara funktionellt värdig kan andra kunder intressera sig, vilket resulterar i många fler försäljningar. Vi kan lätt föreställa oss att fordonstillverkare runt om i världen, som redan är involverade i 3d-utskrift av reservdelar, kommer att följa detta projekt noga.

Text: Roger Stormo

Översättning: Anja Degerholm

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.