Bioprinting ska underlätta bröstrekonstruktion

3d-bioprintat stöd av mjukdelsvävnad. Foto: Pressbild

3D Systems och Collplant har inlett ett samarbete om att bioprinta en matris för mjukdelsvävnad som ska användas vid bröstrekonstruktion efter cancer. Matrisen ska stödja själva implantatet och kan anpassas efter individens anatomi.

Enligt WHO fick 2,3 miljoner kvinnor i världen diagnosen bröstcancer under 2020. Ungefär 90 procent av dessa överlevde, men många fick ta bort hela eller delar av bröstvävnaden och genomgå operationer för bröstrekonstruktion.

I dag används vävnad från avlidna människor eller djur vid bröstrekonstruktion. Det innebär svårigheter att få tag i vävnad, skillnader mellan olika omgångar samt möjligheten för negativt immunsvar i kroppen som påverkar läkningen.

Växtbaserat alternativ

Collplant är ett biomedicinskt företag som arbetar med regenerativ och estetisk medicin. Företaget fokuserar på att 3d-printa vävnad och organ med en teknologi som använder så kallat rekombinant humant kollagen, rhCollagen. Det är växtbaserat och det krävs därför inte några mänskliga eller animaliska källor.

3D Systems och Collplant ska nu utveckla ett biobläck som är baserat på rhCollagen för att printa matrisen. Det ska, enligt företagen, främja att vävnad återbildas och användas i kombination med ett implantat. Matrisen är avsedd att stödja den nedre delen av bröstet samtidigt som implantatfickan expanderas och ger ökad täckning av implantatet.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.