Trendrapport: AM viktig i digital omställning

HP och 3dbpm Research rapport visar att additiv tillverkning är viktig i industrins digitala omställning. Foto: Vicens Gimenez/ HP

HP har tillsammans med 3dbpm Research undersökt trenderna inom additiv tillverkning i “HP AM Trends in EMEA Report”. Rapporten visar bland annat att 3d-printing spelar en viktig roll i den digitala omvandlingen av tillverkningsindustrin.

3dbpm Research har frågat ett antal tillverkande företag av olika storlekar med fokus på fem nyckelmarknader i Europa: Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien. Dessutom har man kompletterat med information från företag i Benelux-länderna. Studien genomfördes under maj till juni 2021.

Nästan alla svaranden, 96 procent, anser att additiv tillverkning gör det möjligt att få ut sin produkt snabbare på marknaden. Samtliga tillfrågade uppger att de inser vikten av att öka takten när det gäller digitaliseringen av produktionen. En viktig drivkraft för detta är att kunna tillverka produkter on demand, för 70 procent är det den primära drivkraften. En annan drivkraft är att få till mer hållbara arbetsflöden.

Hälften tillverkar kompletta slutprodukter

Vidare visar studien att 83 procent använder 3d-printing för att tillverka kommersiella produkter, och hälften svarar att de använder AM-tekniken för att producera kompletta slutprodukter.

Det finns en stor optimism inför framtiden. En stor andel, 63 procent, uppger att de kommer att investera mellan 100 000 euro och en miljon euro på digitalisering det kommande året. 95 procent tror att användningen av additiv tillverkning kommer att fortsätta att öka framöver.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: