Nyligen lanserade 3DVerkstan Meltios 3d-skrivarsystem för utskrifter i metall, något som 3dp.se skrivit om tidigare. Nu har företaget sålt det första systemet för robotintegration till norska forskningsstiftelsen SINTEF.
– Vi är väldigt glada över att SINTEF valt att investera i ett Meltio-system för robotintegration från 3DVerkstan. Med SINTEFs avancerade kunskap om både metall-AM och robotik, samt nära samarbete med norska industrin, ska det bli otroligt spännande att se vilka tillämpningar som kommer att utvecklas framöver, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan.
Funnits på önskelistan länge
Forskargruppen Metal Additive Manufacturing på SINTEF har sedan 1990-talet varit aktiv i olika projekt, från innovativ processutveckling till applikationer, processintegration och industrialisering.
– Ett DED-system (Industrial Class Directed Energy Deposition) som möjliggör forskning om industrialisering av processer för metall-AM har funnits på önskelistan för SINTEF Manufacturing i flera år, säger Vegard Brøtan, forskningschef för AM-gruppen på SINTEF Manufacturing i ett uttalande till 3DVerkstan.
Meltios skrivare använder en process med svetstråd och pulver, så kallad Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD) där högeffektiv laser smälter tråd och pulver med hög exakthet. Systemet har ett kraftfullt skrivarhuvud som gör det möjligt att skriva ut med två olika material simultant, eller med både tråd och pulver samtidigt för att producera nya legeringar.
Möta kundernas behov
Syftet med investeringen är att bygga en robotcell för hybridtillverkning. Detta uppdrag samlar forskare från tre av SINTEF Manufacturings kärnkompetensområden: kompetens inom additiv tillverkning, automatisering och materialvetenskap. Meltios bearbetningsutrustning kombineras med en industrirobot, processövervakning och anpassningsbar styrning för byggdriften och en 3 kW slipspindel.
– En praktisk lösning för såväl avancerad forskning som jordnära applikationsutveckling, och det kommer att utöka vår kapacitet avsevärt och vi kan möta våra kunders behov, från Norge och andra håll, säger Vegard Brøtan.