Första Meltio-systemet sålt till Norge

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 juli 2021
Glada miner på 3DVerkstan efter försäljningen.

Nyligen lanserade 3DVerkstan Meltios 3d-skrivarsystem för utskrifter i metall, något som 3dp.se skrivit om tidigare. Nu har företaget sålt det första systemet för robotintegration till norska forskningsstiftelsen SINTEF.

– Vi är väldigt glada över att SINTEF valt att investera i ett Meltio-system för robotintegration från 3DVerkstan. Med SINTEFs avancerade kunskap om både metall-AM och robotik, samt nära samarbete med norska industrin, ska det bli otroligt spännande att se vilka tillämpningar som kommer att utvecklas framöver, säger Daniel Ljungstig, vd för 3DVerkstan.

3DVerkstan har ett demoex av Meltio-systemet i sina lokaler i Solna.
Funnits på önskelistan länge

Forskargruppen Metal Additive Manufacturing på SINTEF har sedan 1990-talet varit aktiv i olika projekt, från innovativ processutveckling till applikationer, processintegration och industrialisering.

– Ett DED-system (Industrial Class Directed Energy Deposition) som möjliggör forskning om industrialisering av processer för metall-AM har funnits på önskelistan för SINTEF Manufacturing i flera år, säger Vegard Brøtan, forskningschef för AM-gruppen på SINTEF Manufacturing i ett uttalande till 3DVerkstan.

Meltios skrivare använder en process med svetstråd och pulver, så kallad Wire-Powder Laser Metal Deposition (WP-LMD) där högeffektiv laser smälter tråd och pulver med hög exakthet. Systemet har ett kraftfullt skrivarhuvud som gör det möjligt att skriva ut med två olika material simultant, eller med både tråd och pulver samtidigt för att producera nya legeringar.

Möta kundernas behov

Syftet med investeringen är att bygga en robotcell för hybridtillverkning. Detta uppdrag samlar forskare från tre av SINTEF Manufacturings kärnkompetensområden: kompetens inom additiv tillverkning, automatisering och materialvetenskap. Meltios bearbetningsutrustning kombineras med en industrirobot, processövervakning och anpassningsbar styrning för byggdriften och en 3 kW slipspindel.

– En praktisk lösning för såväl avancerad forskning som jordnära applikationsutveckling, och det kommer att utöka vår kapacitet avsevärt och vi kan möta våra kunders behov, från Norge och andra håll, säger Vegard Brøtan.

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1