Cellink fortsätter växa under nytt namn

Erik Gatenholm, vd för Cellink som inom kort byter namn till Bico. Foto: Pressbild

Sedan starten för fem år sedan har Cellink växt explosionsartat. Bara under 2021 har bolaget gjort en flertal förvärv och personalstyrkan växer för varje dag. Cellinks vd, Erik Gatenholm, berättar för 3dp.se om vägen framåt. Bland annat att företaget byter namn.

– De här fem åren har varit en oerhört spännande resa, och den har bara börjat, säger Erik Gatenholm på en knastrig telefonlinje från USA.

Cellink är ett svensk medicinteknikföretag som grundades 2016 av Erik Gatenholm och Hector Martinez. Företaget utvecklar och säljer biobläck och 3d-skrivare för bioprinting av celler för vävnadsrekonstruktion. Numera finns Cellink i mer än 65 länder, har drygt 800 anställda och samarbetar med 2 200 laboratorier runtom i världen.

Växer genom förvärv

I mars lanserades den nya 3d-skrivarserien BIO MDX, som 3dp.se skrivit om tidigare. Och under det första halvåret 2021 har förvärven duggat tätt. I början av sommaren blev det klart att Cellink fått sitt första patent för ett robotbaserat system för individanpassade och automatiserade estetiska kirurgiska ingrepp, så som kosmetiska kirurgiska fillers. Patentet gäller för den svenska marknaden, men ambitionen är att söka även i USA och på andra viktiga marknader.

Det blev även klart med ett europeiskt patent på en cellulosabaserad biobläck-teknik som möjliggör bioprintning av flera celltyper för vävnadsteknik och regenerativ medicin. Företaget gick även ut med att man köpt det amerikanska mikroskopföretaget Discover Echo.

Tidigare i år köpte Cellink det amerikanska företaget Visikol som jobbar med avancerad avbildning, 3d-cellsanalyser och digital patologi till läkemedels- och bioteknikbranschen. Innan dess var det Nanoscribe som är marknadsledande inom 3d-bioprinting baserat på 2PP-teknik (Two-Photon Polymerization). Ginolis och MatTek är andra exempel på förvärv som gjorts nyligen.

Cellink blir Bico

Vid en extra bolagsstämma den 6 augusti beslutades även att koncernen Cellink byter namn till Bico, en förkortning av “bio convergence”, som ska spegla bolagets affärsstrategi framåt. I koncernen finns flera olika dotterbolag som jobbar inom olika affärsområden.

– Vi har expanderat vår potential och gått från ett renodlat bioprintingbolag till att erbjuda en biokonvergenslösning genom att kombinera bland annat mikroskopi, AI och analysmetoder. Nu handlar det inte bara om att printa vävnader utan nu kan vi erbjuda en heltäckande produktportfölj, förklarar Erik Gatenholm.

Namnbytet ska godkännas av Bolagsverket och sedan kommuniceras med en ny visuell identitet och ny logotyp.

Fortsätter satsa i Sverige

Under senvåren blev det även klart att företaget flyttar in i helt nybyggda lokaler vid Entré Kallebäck i Göteborg. Det innebär en samlokalisering av den svenska delen av verksamheten med såväl forskning och utveckling som produktion och sälj och marknad. Lokalerna ska vara självförsörjande på energi med hjälp av solceller och egenproducerad vindkraftsel. Inflyttning sker från januari 2022.

– Flytten innebär att vi fortsätter satsa i Sverige och i Göteborg. Vi har en stor del av vår tillverkning där och utvecklar allt ifrån mjukvara till olika system och hårdvara.

Vad väntar för Cellink/Bico inom den närmaste framtiden?

– Det kommer hända mycket och vi fortsätter vår starka tillväxtresa med fler förvärv framöver. Ett spännande område som ligger nära bioprinting är genomik, det är något vi vill titta närmare på. Vi vill även hitta synergier mellan våra olika dotterbolag, säger Erik Gatenholm.

Om Cellink

Cellink tillhandahåller teknik, produkter och tjänster för att skapa, förstå och behärska biologi. Med fokus på applikationsområdena bioprintning, multiomics, cellinjeutveckling och diagnostik utvecklar och marknadsför företaget innovativ teknik som gör det möjligt för forskare inom biovetenskap att odla celler i 3d-miljöer, genomföra high-throughput läkemedelsscreening och skriva ut mänskliga vävnader och organ för medicinsk, läkemedels- och kosmetisk industri. Cellink är noterat på Nasdaq Stockholm.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: