Företagare ska få testa metallskrivare

Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan. Foto: Andreas Borg

Produktionstekniskt Centrum (PTC) i Trollhättan har fått medel för att stärka regionens tillverkningsindustri inför framtida utmaningar. Det innebär att små och medelstora företag får tillgång till avancerad utrustning, bland annat en 3d-skrivare för metall, och kunskap om nya tillverkningsmetoder.

Innovatum Science Park, IUC Väst och Högskolan Väst har fått medel från Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen till det nya projektet React PTC. Det skriver Högskolan Väst i ett pressmeddelande. Projektet innebär att PTC ska bli mer attraktivt, tillgängligt och bättre utrustat. Det ska göras genom att fler företag ska ha tillgång till PTC resurser i form av kunskap, utrustning och kompetens. De ska kunna testa nya tillverkningsmetoder och hämta ny kunskap om produkt- och produktionsutveckling.

Ta till sig nya arbetssätt och teknologier

Det innebär även att labbmiljön förstärks med en 3d-skrivare för metall med pulverbäddsteknik och laser som energikälla. Industriföretagen ska också tillsammans med projektparterna utveckla nya arbetssätt för att bredda rekryteringsbasen och på så vis nå ökad mångfald och kompetens.

– Projektet är en viktig satsning som utvecklar PTC:s samverkan med regionens tillverkningsföretag ytterligare. Målet är framförallt att underlätta för små och mindre företag att ta till sig nya arbetssätt och teknologier så att de är väl rustade i den stora teknikomställning som pågår inom industrin, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: